23 september 2021 om 11:41
2 minuten lezen

Zorgen over uitblijven besluit rotavaccin voor alle baby’s

Dat het demissionaire kabinet het besluit over het rotavaccin voor alle baby’s overlaat aan een volgend kabinet, vinden kinderartsen onbegrijpelijk. Het rotavirus zorgt jaarlijks voor duizenden artsenbezoeken en ziekenhuisopnames en een vaccin kan dit voorkomen. Begin juli adviseerde de Gezondheidsraad om alle baby’s te vaccineren met het rotavaccin. Wel zou de prijs van de vaccins moeten dalen om het kosteneffectief te laten zijn. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid laat de Tweede Kamer deze week weten open te staan voor vaccinatie van alle baby’s tegen het rotavirus, maar dat hij een besluit overlaat aan een nieuw kabinet. Er is nog geen geld voor beschikbaar in de begroting.

“We hebben er op geen enkele manier rekening mee gehouden dat deze trein vertraagd zou worden, omdat Blokhuis het besluit liever overlaat aan een volgen kabinet. De invoering kost uiteraard geld: in plaats van alleen de kwetsbare baby’s vaccineer je dan alle baby’s, dus je moet veel meer vaccin inkopen”, reageert Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Zeer besmettelijk

Het rotavirus is zeer besmettelijk en leidt tot diarree, overgevingen en soms tot uitdroging en uitvallende organen. Bijna alle kinderen tot 5 jaar raken ermee besmet. In de meeste gevallen is het verloop mild, maar ieder jaar komen er zo’n tienduizend ouders bij de huisarts met een ziek kind. Ongeveer 3.600 met rota besmette kinderen worden opgenomen in het ziekenhuis. Vijf tot zeven kindjes komen eraan te overlijden.

Flink minder ziekenhuisopnames

België, Duitsland en de Verenigde Staten vaccineren alle baby’s met het rotavaccin en in die landen is het risico op ernstige diarree aanzienlijk kleiner. De verwachting is dat vaccinatie van alle baby’s zorgt voor een vermindering van ziekenhuisopnames tot 85 procent.

De NVK zat twee weken geleden met het RIVM, de GGD en jeugdartsen om de tafel om te praten over een plan voor de invoering van het rotavaccin. Er moeten contracten komen voor de aankoop van het vaccin en consultatiebureaus moeten worden voorbereid op het andere soort vaccin. Het rotavaccin is namelijk een drankje en geen prikje. De partijen hebben er geenszins rekening mee gehouden dat het besluit zou worden uitgesteld. Illy vreest dat het nog zeker een jaar duurt voordat er stappen worden genomen om het vaccin wel op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Alrijne neemt nieuwe buidelstoelen voor premature baby’s in ontvangst

    24 december 2024 om 08:25
    • Kraamzorg

    Abortuspil vanaf 2025 beschikbaar bij de huisarts: dit is wat je moet weten

    23 december 2024 om 08:30