Door vroegtijdig de gemeentelijke schulden van gedupeerden van de toeslagenaffaire kwijt te schelden, hoeven slachtoffers in zeker honderd gemeenten niet te wachten op een wet die dit vanaf 1 januari 2022 regelt. De advocaat die slachtoffers bij staat, is blij met deze vroegtijdige kwijtschelding door de vijf grootste gemeenten en 95 andere gemeenten. Dit meldt BNR.
Toch is advocaat Eva Gonzáles Pérez er niet gerust op, omdat deze kwijtschelding het probleem in de kern niet oplost. “Doordat er zo weinig voortgang is, worden gaten niet gedicht door gemeenten. Zij schelden nu vooruit bedragen kwijt uit eigen middelen, die later worden vergoed door de landelijke overheid”, legt ze uit. Natuurlijk is dat fijn voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire, maar het probleem in wettelijke basis blijft daarmee onopgelost.
Rotterdam
In Rotterdam is bij vijfduizend gedupeerden de pauzeknop ingedrukt op de gemeentelijke vorderingen. De gemeente bekijkt nu per geval of de vordering kan worden ingetrokken. “Dat is best een ingewikkeld proces”, zegt de Rotterdamse wethouder Armoedebestrijding, Schuldenaanpak en Informele Zorg. Dat gemeenten nu voorschieten heeft verder geen financiele gevolgen, behalve voor de boekhouding.
De verzamelwet hersteloperatie gaat op 1 januari 2022 in en maakt het mogelijk dat de gemeentelijke schulden van gedupeerden van de toeslagenaffaire worden kwijtgescholden.
Door: Nationale Zorggids