Normal_baby_geboorte

15 procent van de Nederlandse vrouwen neemt minder kraamzorg af dan waar ze recht op hebben. Vooral in grote steden nemen vrouwen te weinig kraamzorg af, zeggen onderzoekers van het Erasmus MC. Daar gaat het om ongeveer 25 procent van de vrouwen en zij hebben een groter risico op hogere zorgkosten later in het jaar. Dit meldt Erasmus MC. 

Alle pas bevallen vrouwen hebben recht op kraamzorg. Deze vorm van zorg zit in het basispakket, maar vraagt wel een eigen bijdrage. Het grootste deel van de vrouwen die minder kraamzorg afnemen, zijn lager opgeleid, hebben een lager inkomen of eigen vermogen, zijn niet in het bezit van een eigen huis of wonen in een achterstandswijk. Daarnaast blijkt afname van kraamzorg ook leeftijdsafhankelijk: jongere vrouwen en vrouwen die pas op latere leeftijd bevallen, nemen minder kraamzorg af. Net als alleenstaanden of vrouwen met een migratieachtergrond.

Sneller naar de dokter

Onderzoeker Jacky Lagendijk van het Erasmus MC onderzocht verzekeringskosten onder deze groep vrouwen en zag dat zij én hun baby’s later in het jaar meer zorg nodig hebben dan vrouwen die in hun eerste week na de bevalling volledige kraamzorg hadden. Om welke zorgkosten het precies gaat, weet Lagendijk niet. Vermoedelijk wordt er in de eerste week zonder kraamzorg iets gemist of zijn vrouwen door het missen van kraamzorg later veel onzekerder. “Mogelijk stappen vrouwen met minder kraamzorg daarom later sneller naar de dokter.”

Hogere zorgkosten

Vrouwen met een laag sociaaleconomische status, waar het in deze gevallen vaak om gaat, hebben veelal hogere zorgkosten, zegt de onderzoeker. “Daarom keken we ook naar gemaakte zorgkosten drie maanden na de bevalling. Dan zagen we dezelfde trend als in de periode van een jaar, waardoor het waarschijnlijk is dat dit met de zorg rondom de bevalling te maken heeft.” Lagendijk hield de gynaecologische kosten, huisartskosten en andere geplande zorg buiten haar onderzoek.

Het is volgens de onderzoeker niet belangrijk waar de zorgkosten vandaan komen. Waar het volgens haar om gaat, is dat haar onderzoek duidelijk maakt dat kraamzorg niet toegankelijk is voor iedereen. Daarom pleit zij voor extra aandacht voor de groep vrouwen die minder kraamzorg afneemt.

Door: Nationale Zorggids