Laag inkomen gepaard met stress zorgt vaker voor te laag geboortegewicht
Vaker dan in de rest van het landen worden baby’s in Brabant en Limburg geboren met een te laag geboortegewicht. Het gaat hier met name om huishoudens met een laag inkomen, blijkt uit onderzoek van Rotterdamse wetenschappers. De leefstijl van de moeder speelt een grote rol in het krijgen van een dysmature baby. Een vrouw die rookt, drinkt en ongezond eet tijdens de zwangerschap, heeft hier een verhoogd risico op. Dit meldt RTL Nieuws.
Uit onderzoek van Bastian Ravesteijn van de Erasmus School of Economics blijkt dat het risico op een baby met een te laag geboortegewicht twee keer groter is bij ouders met een laag inkomen dan bij ouders met een hoog inkomen. Vooral in grote steden en onder de grote rivieren blijkt dit het geval te zijn.
Achterstand
Maar waar het volgens hoogleraar Eric Steegers van het Erasmus MC vooral om gaat, is de achterstand. Een laag inkomen betekent niet per se dat iemand in een slecht huis woont, in een omgeving met slechte luchtkwaliteit woont of geen goede vrienden en familie heeft om op terug te vallen. Steegers stelt dat het vooral gaat om vrouwen in achterstandswijken met een stapeling aan problemen. “Het gaat vaak om alleenstaande moeders, om vrouwen die kampen met gevoelens van onveiligheid, met schulden, met slechte huisvesting. Dat soort zaken”, aldus Steegers. De stress die daaruit voort komt, maakt dat een kindje minder goed groeit, zo luidt de conclusie.
Door: Nationale Zorggids