Kindje met open rug voortaan in baarmoeder geopereerd
Artsen in het Erasmus MC kunnen een kindje met een open rug vanaf 2022 in de baarmoeder al opereren. Ouders van deze kindjes moeten hier nu nog voor naar België afreizen, maar dat hoeft over ruim een jaar niet meer. Dit meldt Erasmus MC.
Tijdens de 20-wekenecho wordt het kindje onderzocht op lichamelijke afwijkingen, waaronder een open rug (spina bifida). Een open ruggetje is voor sommige ouders een reden om de zwangerschap te beëindigen. Als ze dat niet doen, komen er veel toekomstvragen achter weg. Een nieuwe behandelmethode kan het leven met een open ruggetje mogelijk beter maken. Hierbij wordt tijdens een operatie in de baarmoeder de open rug gesloten.
“Momenteel opereren we zo snel mogelijk na de geboorte. Maar uit onderzoek blijkt dat het sluiten van de rug tijdens de zwangerschap voordelen heeft voor het kind”, zegt kinderneurochirurg Jochem Spoor van het Erasmus MC.
Tal van problemen
Spina bifida is een aangeboren aandoening, waarbij de ruggenwervels niet goed rondom het ruggenmerg sluiten. In Nederland worden per jaar ongeveer 125 kinderen geboren met een open rug, een aandoening die aanleiding geeft tot tal van problemen in het gehele lichaam, vooral in de blaas en de nieren. Ook is er minder kracht in de benen. Vaak komt een waterhoofd voor en is er een verstoorde aanleg van de kleine hersenen.
De behandeling van kinderen met spina bifida is de afgelopen decennia sterk verbeterd, waardoor deze patiënten steeds vaker de volwassen leeftijd bereiken. In Nederland zijn er ongeveer tweeduizend volwassenen met een open rug.
Niet genezen
Ouders die het kindje willen houden en tijdens de zwangerschap willen laten opereren, moeten zich voorbereiden op een ingreep rond de 25ste week van de zwangerschap. De buik én de baarmoeder worden tijdens de operatie geopend en vanuit daar sluiten chirurgen de opening van de rug. Genezing is daarmee niet bereikt, maar na deze operatie hebben kinderen minder vaak een waterhoofd, bijna nooit een aanlegstoornis in de hersenen én bewegen beter dan baby’s die pas na de geboorte aan hun open rug worden behandeld.
Toch zijn er ook risico’s die gepaard gaan met de operatie. Voor de moeder betekent het dat deze én volgende zwangerschappen altijd via een keizersnede eindigen. Omdat ze twee keer een operatie ondergaat, is dat extra risicovol. Kindjes hebben risico op vroeggeboorte, vruchtwater dat lekt en andere problemen.
Door: Nationale Zorggids