23 oktober 2020 om 12:08
2 minuten lezen

Hersenschade na operatie pasgeborene nog te vaak gemist

Anesthesioloog Jurgen de Graaff en zijn team gaan onderzoeken of pasgeborenen met een aangeboren afwijking tijdens een operatie voldoende zuurstof krijgen om mogelijke hersenschade te voorkomen. Nu blijft hersenschade onder de allerjongsten nog te vaak onopgemerkt, omdat symptomen niet direct zichtbaar zijn. Dit meldt Erasmus MC. 

Jaarlijks moeten ongeveer tweeduizend pasgeboren baby’s of hele jonge kinderen een of meerdere operaties ondergaan omdat de slokdarm niet goed is aangelegd, er een opening in het middenrif zit, de buikwand niet goed is gesloten of omdat de darmen ontstoken en slecht doorbloed zijn. Zij moeten zo snel mogelijk geopereerd worden, met het risico op forse hersenschade.

Verontrustend vaak hersenschade

Anesthesioloog Jurgen de Graaff vindt dat er verontrustend veel kinderen hersenschade oplopen tijdens zo’n operatie. “Maar het is slechts een topje van de ijsberg. Ik vermoed dat veel meer kinderen tijdens de operatie hersenschade oplopen. Die blijven nu onder de radar, omdat we de symptomen niet direct waarnemen. Maar misschien leidt die mildere hersenschade later in het leven tot beperkingen.”

Hersendoorbloeding 

Het probleem is dat het moeilijk is om vast te stellen wanneer de hersenschade optreedt. Dit kan gebeuren doordat de doorbloeding van de hersenen tijdens de operatie niet goed is, door de anesthetica, of door chemische stoffen die worden gebruikt om een kleintje onder narcose te brengen. Nu wordt tijdens operaties wel gekeken naar de hartslag en bijvoorbeeld het zuurstofgehalte in het bloed, maar niet naar de doorbloeding van de hersenen en dat gaat het Erasmus MC nu wel doen binnen een pilotstudie.

Geavanceerde echografie

Geavanceerde echografie moet tijdens de operatie uitwijzen hoe het met de doorbloeding van de hersenen gaat. De onderzoekers koppelen de gegevens daarvan aan de andere metingen zoals bloeddruk, zuurstof en hartslag. Kindjes die geopereerd moeten worden krijgen voor en na de operatie een mri-scan, zodat zichtbaar wordt wat de eventueel anatomische afwijkingen zijn.

Geheugenstoornissen

“We kijken ook naar gevolgen op langere termijn: de kinderen worden op oudere leeftijd onderzocht op motoriek en gedrags- en geheugenstoornissen. De Graaff hoopt dat baby’s in de toekomst een pakkertje op hun hoof krijgen, zodat de doorbloeding in de hersenen makkelijk geregistreerd kan worden. Dan is de bloeddrukmeting niet meer leidend, maar de hersendoorbloeding.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39
    • Gehandicaptenzorg

    Zorgorganisatie ORO zet cliënten in voor groot it-project

    19 december 2024 om 14:13