In Nederland is het aantal doodgeboren baby’s sterk gedaald: van ruim 1.000 in het jaar 2000 tot 400 in 2019. Dat komt onder meer door diverse beleidsmaatregelen, maar ook doordat er meer aandacht is voor kwetsbare zwangere vrouwen en een gezonde levensstijl. Een baby is doodgeboren als er vanaf 28 weken zwangerschap geen teken van leven meer is in de baarmoeder. Dit meldt UNICEF Nederland.
Het verlies van een kind kan psychische en sociale gevolgen hebben voor de ouders. Vrouwen kunnen zich minder gewaardeerd voelen door de samenleving en worden gestigmatiseerd. Ook kunnen ze in een sociaal isolement raken en depressieve klachten ontwikkelen. “Zo’n verlies kan doorwerken op je zelfrespect en eigen identiteit. Daarom is het des te belangrijker om dit onderwerp uit de taboesfeer te halen”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.
Van alle vroeggeboortes ter wereld, vindt zeker 84 procent plaats in lage en middeninkomenslanden zoals sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië. Elke 16 seconden wordt ergens op de wereld een baby doodgeboren.
Door: Nationale Zorggids