Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week. Zo zijn de eerste resultaten van de Infectieradar bekend, lijkt het besmettingsrisico van het coronavirus weer toe te nemen en moeten sommige mensen te lang wachten op de uitslag van hun coronatest. Maar ook: het EU Parlement stemt over meer wetenschappelijk onderzoek naar het chronisch vermoedheidssyndroom ME/CVS.
NZG
Week 24: Infectieradar, R-getal, coronatesten, maar ook onderzoek ME/CVS
-In week 22, van 25 tot en met 31 mei, hebben ruim 30 duizend mensen in Nederland de vragenlijst ingestuurd. Daarvan werd door bijna 10 duizend personen één of meer klachten gemeld. Niezen, loopneus of een verstopte neus werd daarbij het vaakst door de deelnemers genoemd. Het percentage respondenten van Infectieradar dat klachten meldt die kunnen wijzen op een infectie met het nieuwe coronavirus laat een sterk dalende lijn zien in de eerste helft van april en daalt daarna minder sterk door. Dit komt overeen met de andere cijfers die het RIVM dagelijks meldt.
Het coronavirus is tot nu toe vastgesteld bij 16.973 mensen die in de zorg werken, binnen en en buiten het ziekenhuis. Het is niet bekend waar ze het virus hebben opgelopen. 529 zorgmedewerkers zijn opgenomen in een ziekenhuis en elf mensen die in de zorg werken zijn sinds het begin van de uitbraak overleden.
Volgens een woordvoerster krijgt niet iedereen de uitslag binnen 48 uur, ook al is het streven het resultaat zelfs binnen 24 uur te melden aan de aanvrager. Bij "een paar procent" lukt ook de 48 uur niet en is de wachttijd langer.
Naar schatting van de ME/CVS Stichting Nederland lijden 2 miljoen mensen in Europa, waarvan 100.000 in Nederland, aan myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). Op 17 juni stemt het Europees Parlement (EP) over een resolutie voor meer wetenschappelijk onderzoek naar ME/CVS.
Het reproductiegetal dat aangeeft hoeveel andere personen een coronapatiënt in Nederland besmet, groeit langzaam boven de één uit. Dat zegt Jacco Wallinga, de belangrijkste modellenmaker van het RIVM, in een interview met Trouw. Hij vreest daarom voor een opleving van het coronavirus.
Door: Nationale Zorggids