Normal_anticonceptie

Mede door de emancipatie vond in de jaren 60 de seksuele revolutie plaats. Voortplanting werd steeds meer van seks losgekoppeld en plezier kwam meer centraal te staan. Niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen. Er kwamen vanaf toen ook steeds meer anticonceptiemiddelen voor vrouwen op de markt. Wat zijn de meest gebruikte anticonceptiemiddelen voor vrouwen?

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil kwam in 1964 op de Nederlandse markt en is veruit de meeste gebruikte vorm van anticonceptie. Vrouwen die voor het eerst aan de pil willen, zullen eerst een doktersrecept nodig hebben. Daarna kan de anticonceptiepil onbeperkt aangevraagd worden. Het doel van de pil is om een zwangerschap te voorkomen door de ovulatie te onderdrukken. Tevens voorkomt de pil dat het baarmoederslijmvlies groeit, waardoor innesteling van een bevruchte eicel voorkomen kan worden. Daarentegen maakt de pil het slijm in de baarmoederhals juist wel dikker. Spermacellen kunnen zo namelijk veel moeilijker bij de eicel komen. Om een zwangerschap te voorkomen is de anticonceptiepil verreweg de beste methode. Sporadisch kan het voorkomen dat een vrouw wel zwanger wordt en dan nog is de belangrijkste oorzaak het vergeten te nemen van de pil. De anticonceptiepil voorkomt overigens niet het overdragen of oplopen van seksueeloverdraagbare aandoeningen.

Het spiraaltje 

Na de anticonceptiepil is het spiraaltje de meest gebruikte vorm van anticonceptie voor vrouwen. Er wordt vaak voor het spiraaltje gekozen als vrouwen slecht op de anticonceptiepil reageren of zij niet dagelijks willen stilstaan bij het slikken van de pil. Het spiraaltje wordt ingebracht en kan vijf tot tien jaar blijven zitten. Dit is afhankelijk van het type spiraaltje. Een koperspiraaltje kan zeker tot tien jaar blijven zitten en een hormoonspiraaltje moet na vijf jaar worden vervangen. Het spiraaltje moet ingebracht of verwijderd worden door een huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Het grote voordeel van het spiraaltje is dat de vrouw niet meer dagelijks aan anticonceptie hoeft te denken. Wel moet een vrouw er rekening mee houden dat het menstruatiepatroon na het plaatsen kan veranderen. 

Wordt anticonceptie voor vrouwen vergoed?

Afhankelijk van de leeftijd komt anticonceptie gedeeltelijk voor vergoeding in aanmerking. Voor vrouwen tot 18 jaar geldt dat anticonceptie altijd vanuit de basisverzekering wordt vergoed en waarbij er geen eigen risico van toepassing is. Anticonceptie wordt ook vanuit de basisverzekering vergoed voor vrouwen vanaf 18 t/m 20 jaar, maar dan geldt er wel een eigen risico. Vanaf het 21ste jaar vervalt de vergoeding vanuit de basisverzekering. Anticonceptie komt dan voor eigen rekening of wordt vergoed via een aanvullende zorgverzekering. Zorgverzekering vergelijken op de voorwaarden is hiervoor aan te raden. Bij veel aanvullende verzekeringen komt anticonceptie voor vergoeding in aanmerking. Daarnaast moet voor sommige anticonceptiemiddelen een eigen bijdrage worden betaald. Ook deze eigen bijdrage kan soms met een aanvullende verzekering worden afgedekt.