19 februari 2020 om 11:34
2 minuten lezen

Geen andere anticonceptie door laag inkomen van vrouwen

Een kwart van de vrouwen met een laag inkomen wil wel een andere vorm van anticonceptie dan de pil, maar doet dat niet uit zorgen om geld. Dit blijkt uit onderzoek van Dokters van de Wereld. Vorige week werd een rechtszaak tegen de Staat aangespannen om alle vrouwen boven de 18 jaar gratis anticonceptie te verschaffen via de zorgverzekering. Dit meldt NU.nl.

Uit het onderzoek van Dokters van de Wereld blijkt dat vrouwen liever een anticonceptiemiddel willen gebruiken waar geen hormonen in zitten. De pil is nu het meest gebruikte middel en is qua kosten één van de goedkoopste opties. De vrouw slikt 21 dagen lang een pil met hormonen, ondanks dat ze maar enkele dagen per maand in verwachting kan raken. Hierdoor worden onnodig veel hormonen ingenomen.

Verlaagd libido en stemmingswisselingen

De hormonen die in anticonceptie zitten, vallen lang niet bij iedereen goed. Bekende bijwerkingen zijn gewichtstoename, stemmingswisselingen, een verlaagd libido, een verhoogde kans op trombose en misselijkheid. Dit is reden waarom steeds meer vrouwen willen overstappen op een vorm van anticonceptie zonder hormonen. Een voorbeeld hiervan is het koperspiraal. De kosten hiervoor liggen echter veel hoger dan de pil, waardoor deze optie voor vrouwen met een laag inkomen mogelijk niet haalbaar is.

Wel gratis spiraal na abortus

Bijzonder is dat de kosten van zo’n spiraal wel vergoed worden als een vrouw een abortus heeft ondergaan. Toch wil de politiek niets weten van gratis anticonceptie via de basisverzekering. Lilianne Ploumen van de PvdA deed daar vorig jaar een voorstel toe, die tijdens een stemming sneuvelde.

Ziekmelden van werk of school

Bij anticonceptie gaat het niet alleen om het voorkomen van een zwangerschap en mogelijke bijwerkingen van de gekozen vorm. Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak spreken over het volwaardig meedoen in de samenleving. “Het maatschappelijke, economische en individuele gewin van anticonceptie weegt makkelijk op tegen de kosten hiervan op de begroting van de overheid.” Het komt regelmatig voor dat vrouwen zo heftig ongesteld zijn dat zij niet kunnen werken of naar school kunnen gaan. Een (andere) vorm van anticonceptie gebruiken zou deze hevigheid kunnen verminderen.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Bijna 9.000 baby’s krijgen dubbele achternaam in 2024

    20 december 2024 om 10:12
    • Kraamzorg

    Vrijspraak voor moeder doodgebeten baby Emmeloord

    19 december 2024 om 11:38