10 januari 2020 om 17:25
2 minuten lezen

Week 2: gevaren door personeelstekort, vuurwerkverbod & Wmo

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: de schreeuw voor een vuurwerkverbod wordt steeds harder, overlijdens door personeelstekorten en gemeenten maken zich zorgen om de toename van het aantal Wmo-aanvragen.

Maandag: personeelstekort leidt volgens verpleegkundigen tot overlijden patiënt

Het tekort aan verpleegkundigen in ziekenhuizen leidt tot gevaarlijke situaties voor patiënten. De problemen die verpleegkundigen het vaakst noemen zijn fouten met medicatie, vaker inzet van personeel zonder de juiste diploma’s en leerlingen of stagiairs zonder begeleiding. Mogelijk overlijden zelfs patienten door te weinig handen aan bed, stellen tientallen verpleegkundigen.

Dinsdag: jongeren blijven plakken op dure zorgverzekering ouders

 

Veel jongeren blijven na hun 18e verjaardag plakken op de zorgverzekering van hun ouders. 42 procent van de jongeren die via hun ouders verzekerd is, zegt niet te weten of er een goedkopere verzekering is. Bij 20 procent van hen betalen de ouders een deel van hun zorgpremie en bij 50 procent betalen de ouders de volledige premie. 

Woensdag: half miljoen ondertekenaars petitie vuurwerkverbod

In totaal hebben al meer dan een half miljoen mensen en organisaties hun handtekening gezet onder twee online initiatieven voor een verbod op consumentenvuurwerk: een petitie en het Nationaal Vuurwerkmanifest. Het dringende verzoek aan de politiek is om in 2020 consumentenvuurwerk volledig te verbieden.

Donderdag: ‘Meer Wmo-aanvragen door nieuw abonnementstarief’

Gemeenten zien het aantal aanvragen van huishoudelijke hulp binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) fors toenemen. Volgens een groot deel van de gemeenten komt dat mede door de gelijkgetrokken eigen bijdrage, waarvan vooral hogere inkomens zouden profiteren. Ze maken zich zorgen over de extra kosten. Negen van de tien gemeenten willen dan ook terug naar de inkomensafhankelijke bijdrage.

Vrijdag: maandelijks drie stellen die ivf doen om geslachtsvoorkeur

 

Toekomstige ouders met een sterke voorkeur voor een geslacht kunnen bij de Genderkliniek terecht voor advies en informatie. De kliniek begeleidt hen in het traject naar een buitenlandse behandeling om daar via ivf zwanger te worden van specifiek een jongetje of meisje. Van de dertig mensen of stellen die zich maandelijks bij de Genderkliniek melden, gaan drie het daadwerkelijke selectietraject in. 

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    Gisteren om 11:39
    • Gehandicaptenzorg

    Zorgorganisatie ORO zet cliënten in voor groot it-project

    19 december 2024 om 14:13