Week 44: gebrekkige zorgkennis, Wajong & SMA testen bij hielprik
Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: gebrekkige zorgkennis onder Nederlands, nieuwe overgangsregeling Wajongers en spierziekte SMA in nabije toekomst in hielprikscreening.
Maandag: miljoeneninjectie redt jeugdzorginstelling Juzt van de afgrond
De gemeenten in West-Brabant zijn bereid gevonden om de noodlijdende jeugdzorginstelling Juzt te redden van de afgrond. Hiervoor hebben zij gezamenlijk 15 miljoen euro beschikbaar gesteld. Ook het ministerie van Volksgezondheid levert een financiële bijdrage. Echter, dat de instelling weer geld heeft, betekent niet dat Juzt op dezelfde voet verder kan. De zeshonderd medewerkers zijn boos en voelen veel onzekerheid over de toekomst.
Dinsdag: Blokhuis wil spierziekte SMA opnemen in hielprikscreening
Staatssecretaris Paul Blokhuis volgt het advies van de Gezondheidsraad om spierziekte SMA op te nemen in de hielprikscreening op. Door SMA op te nemen in de screening van pasgeboren baby’s kan de ziekte al heel vroeg in het leven van kinderen worden vastgesteld én worden behandeld. Er is sinds kort een medicijn opgenomen in het basispakket dat de onomkeerbare schade aan het zenuwstelsel kan beperken of zelfs voorkomen.
Woensdag: grote zorgen om dringen tekort aan pleegouders
De Week van de Pleegzorg die nog tot en met 6 november duurt, doet een dringende oproep voor meer pleegouders. Er zijn tenminste 3.500 per jaar meer nodig. Terwijl de groep kinderen die pleegzorg nodig heeft even groot blijft, neemt het aantal nieuwe pleegouders sinds enkele jaren af.
Donderdag: ‘Onderzoek toont aan dat Nederlander gebrekkige zorgkennis heeft’
Uit nieuw onderzoek blijkt dat veel Nederlanders onvoldoende kennis hebben van belangrijke basisprincipe uit ons zorgstelsel. Zo weten Nederlanders niet dat de polisvoorwaarden jaarlijks veranderen, welke verzekeringen ze hebben of wat zo’n verzekering betekent. Bovendien is er veel verwarring over het eigen risico en de eigen bijdrage.
Vrijdag: overgangsregeling Wajongers naar één jaar
Voor bepaalde Wajongers komt er een overgangsregeling van één jaar. Daardoor wordt hun inkomen aangevuld, mochten zij hun baan verliezen en nog geen nieuw werk hebben. Verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken wilde oorspronkelijk twee maanden een aanvulling, maar dat vond de Tweede Kamer te kort. De duur van een jaar is een compromis tussen van Ark en de Kamer.
Door: Nationale Zorggids