Normal_ivf-_eicel-bevruchting-zwanger-embryo

Minister De Jonge van Volksgezondheid nodigt het grote publiek uit om bij te dragen aan het debat over het wel of niet toestaan dat wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd op speciaal gekweekte embryo’s. Nu is dat nog bij wet verboden, maar een grote Kamer-meerderheid is voor het schrappen van dit verbod. Echter is een maatschappelijk debat een voorwaarde van kabinet Rutte III om zich uit te laten over deze ethische overweging. Dit meldt Telegraaf.

Er kan nu al onderzoek worden gedaan met embryo’s wanneer deze zijn overgebleven na een ivf-behandeling en de ouders toestemming hebben gegeven. Echter is het de wens van de wetenschap om zelf embryo’s te kweken voor het specifieke doel om deze te onderzoeken. Hierdoor wordt het mogelijk om erfelijke ziekten uit het dna van de embryo te knippen en te vervangen met gezond dna. Erfelijke ziekten worden zo in feite uitgebannen. Hoewel deze zogenoemde Crispr-techniek al kan worden toegepast om een erfelijke ziekte niet door te geven, is er weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan op kweekembryo’s.

Opheffen van kweekverbod

Voor de christelijke partijen in het kabinet is het kweken van embryo’s en deze gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek onwenselijk. Toch zijn er veel partijen die positief kijken naar het opheffen van het kweekverbod. Op die manier kan meer onderzoek worden uitgevoerd naar de techniek, de risico’s en kan ook meer onderzoek worden gedaan naar onvruchtbaarheid.

15 november

Kabinet Rutte III heeft de kwestie opgenomen in het regeerakkoord, maar heeft afgesproken dat er eerst een breed maatschappelijk debat moet plaatsvinden. Op 15 november zal dit debat in Utrecht worden gestart door minister De Jonge. Iedereen die zijn mening wil delen over het onderwerp, krijgt daarvoor de kans. “Het kabinet wil zoveel mogelijk argumenten die voor mensen een rol spelen boven tafel krijgen”, aldus De Jonge.

Door: Nationale Zorggids