8 februari 2019 om 17:04
3 minuten lezen

Week 6: erkenning doodgeboren baby’s, Fampyra en VGZ-conflict

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het opvallendste nieuws deze week ging over het besluit van VGZ om tandheelkundige implantaten voortaan zelf centraal in te kopen. En alle onrust die daar achter wegkwam. Verder onder meer het interessante nieuws dat ouders hun doodgeboren kindje nu ook kunnen laten registreren in de Basisregistratie Personen, dat driehonderd mensen in Hengelo worden onderzocht op mogelijke besmetting met open tuberculose en de opnieuw opgestarte gesprekken rondom het MS-medicijn Fampyra. 

Maandag: ouders kunnen eindelijk levenloos kind registreren in BRP

Sinds afgelopen maandag kunnen ouders hun doodgeboren kind laten opnemen in de Basisregistratie Personen. Dit geldt ook voor kinderen waarvoor een Nederlandse akte is opgemaakt die vermeldt dat het kind op het moment van de aangifte niet in leven was. De wetswijziging komt voort uit een petitie die in 2015 werd gestart door ouders die geconfronteerd werden met het voortijdig overlijden van hun kindje zonder dat het bestaansrecht kreeg.

Dinsdag: aantal banen in zorg en welzijn vorig jaar toegenomen

Het aantal banen in de zorg en het welzijn is vorig jaar met 2,6 procent toegenomen ten opzichte van 2017. De grootste groei was te zien in de kinderopvang en geestelijke gezondheidszorg. Bij universitaire ziekenhuizen was de stijging het kleinst.

Woensdag: 300 mensen onderzocht op tbc in Hengelo

Ongeveer driehonderd mensen uit de regio Hengelo worden momenteel getest op tuberculose, ofwel tbc. Eem student van het ROC van Twente blijkt de besmettelijke longtuberculose (open tbc) te hebben. De Hengeloer is in behandeling en inmiddels niet meer besmettelijk voor zijn of haar omgeving.

Wil je weten hoe gevaarlijk tbc nu echt is?

Donderdag: gesprekken over MS-medicijn Fampyra weer opgestart

Op verzoek van minister Bruno Bruins voor Medische Zorg hebben neurologen en farmaceut Biogen de  gesprekken over het MS-medicijn Fampyra weer opgestart. Uit nieuw onderzoek moet blijken of het middel effectief is voor een specifieke groep patiënten. Ondertussen heeft Bruins de fabrikant gevraagd om het medicijn in de tussentijd gratis aan patiënten te verstrekken. Zolang de heilzame werking van het middel tegen multiple sclerose niet is bewezen, kan hij het zelf niet vergoeden.

Vrijdag: Onrust rondom besluit VGZ dat implantaten centraal wil inkopen

Het besluit van VGZ om voortaan zelf tandheelkundige implantaat centraal in te kopen om kosten te besparen, doet veel stof opwaaien onder tandartsen. De Associatie Nederlandse Tandartsen heeft laten weten boos te zijn op de verzekeraar en heeft daarom een handhavingsverzoek ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). VGZ is namelijk voornemens om haar verzekerden een te lage vergoeding te betalen voor de verzekerde zorg.

Ook de beroepsvereniging van tandartsen, de KNMT, is niet blij en overweegt juridische stappen. Tandarts-implantologen worden volgens KNMT door VGZ weggezet als professionals die alleen maar bezig zijn met het realiseren van woekerwinsten. KNMT heeft een brandbrief gestuurd naar de NZa met het verzoek een gronding onderzoek in te stellen naar de uitvoering van het beleid van VGZ. 

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    Gisteren om 11:39
    • Gehandicaptenzorg

    Zorgorganisatie ORO zet cliënten in voor groot it-project

    19 december 2024 om 14:13