8 november 2018 om 10:53
< 1 min lezen

‘Ongeboren tweeling opereren kan overlevingskans aanzienlijk vergroten’

Een speciaal team van het Radboudumc gaat vanaf 2019 operaties bij ongeboren baby’s uitvoeren. Het plan is om over een paar jaar honderd ongeboren baby’s – met name ongeboren tweelingen – te opereren hun overlevingskansen te vergroten. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is tot nu toe het enige ziekenhuis in Nederland dat ongeboren tweelingen opereert. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Het Radboudumc gaat opereren op kinderen die zonder ingreep zeer waarschijnlijk overlijden, bijvoorbeeld tweelingen bij wie de bloedtoevoer onevenredig verdeeld is en baby’s die geen volledig middenrif hebben. Doordat het middenrif slechts deels is aangelegd, drukken organen uit de buik de longen en het hart plat. De longen krijgen daardoor niet de kans om zich ontwikkelen. Een operatie waarbij de longen worden opgeblazen met een ballonnetje kan levensreddend zijn.

Ongeboren tweelingen bij wie de ene te veel bloed krijgt en de ander te weinig, hebben een grote kans op overlijden. Door te opereren vergroot de overlevingskans van 5 procent naar 80 procent. “Dat is opgeteld voor de beide ongeboren kinderen. Met één behandeling red je gemiddeld altijd meer dan één leven”, legt foetaal chirurg Frank Vandenbussche uit.

Volgens Vandenbussche kan opereren een wereld van verschil maken. In plaats van mogelijk voor de geboorte te overlijden, kunnen ze een lang en gelukkig leven leiden. “Er zijn geen andere behandelingen in de geneeskunde die de winst in het aantal gezonde levensjaren kunnen evenaren.”

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Twaalf kinderen West-Brabant besmet met mazelen; merendeel niet gevaccineerd

    Gisteren om 12:58
    • Kraamzorg

    Ouders maken zich zorgen over veiligheid zelfgemaakte babyvoeding

    Gisteren om 10:05