Kinderen hebben moeite met slapen door het warme weer
Veel ouders merken op dat hun kinderen met het mooie zomerweer minder goed slapen en overdag meer moe zijn. Niet alleen de hogere temperatuur heeft daar invloed op, maar ook de verandering in routines en de vermindering van beweging. Het is mogelijk om kinderen een handje te helpen bij het slapen gaan op warme dagen. Dit meldt RTL Nieuws.
De slechte nachtrust komt door een combinatie van factoren die de kinderen parten speelt. Normaal is de periode na het avondeten een voorbereiding op bedtijd, waarbij vooral rustig aan gedaan wordt. Met warm weer mogen de meeste kinderen nog even buiten spelen voor het slapen, waardoor hun energieniveau juist stijgt in plaats van daalt. “Zo’n routineverandering zorgt ervoor dat het lastiger is om slaap te pakken”, zegt somnoloog en kinderneuroloog Sigrid Pillen. “We zijn nu eenmaal gewoontedieren.”
“Daarnaast is het zo dat je beter inslaapt als je huid koeler is dan de kerntemperatuur van je lichaam.” Hierdoor kan het lichaam beter afkoelen, maar tijdens warme dagen is daar geen sprake van. Echter is het wel zo dat het tweede gedeelte van de nacht kinderen en ook volwassenen beter slapen met warm weer. Als het ’s nachts koeler is, word je wellicht kort wakker om de dekens verder omhoog te trekken. “Als het warm weer is, heb je daar geen last van”, aldus de kinderneuroloog.
Een goede nachtrust is alsnog mogelijk
Om er voor te zorgen dat kinderen een goede nachtrust krijgen, kunnen ouders een aantal maatregelen treffen. Wanneer kinderen veel bewegen, worden ze sneller moe. Zwemmen is daarvoor een goed idee. Ook is het verstandig om kinderen extra te laten drinken, zodat zij niet wakker worden van de dorst. Dit is vooral handig bij kinderen die nog luiers dragen, aangezien oudere kinderen door het extra water juist wakker worden om naar de wc te gaan. Ook kan het geen kwaad om een kind in de woonkamer in te laten slapen, als het daar koeler is dan op de kinderkamer. Ouders kunnen hun kind later op de avond naar het eigen bed brengen.
Door: Redactie Nationale Zorggids