Ook pasgeboren baby heeft baat bij veelvuldig voorlezen
Voorlezen aan pasgeboren baby’s heeft een positief effect op het vergroten van hun woordenschat. De meeste ouders weten dat dit belangrijk is voor kinderen die iets ouder zijn, maar ook kleine baby’s kunnen hun woordenschat en sociale vaardigheden vergroten door voorgelezen te worden. Steeds meer bibliotheken hebben aparte afdelingen voor heel jonge kinderen. Dit meldt RTL Nieuws.
Volgens Stichting Lezen kun je niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen aan je kind. Een baby leert taal doordat ouders tegen hem of haar praten of door boeken voor te lezen. “In boekjes staan bijvoorbeeld dieren die je niet in het dagelijkse leven ziet. Door die woorden je baby aan te leren, wordt de woordenschat groter”, aldus Adriaan Langendonk van Stiching Lezen. Het babybrein heeft daarmee baat aan zoveel mogelijke interactie.
Hoogleraar kindertaalontwikkeling Paula Fikkert stelt dat heel jonge baby’s alleen nog maar contrasten kunnen zien. Een kinderboek in zwart-wit zou daarom een goede keuze zijn om mee te starten. Bovendien gaat het om herhaling en veel praten tegen de baby. “Een baby wordt verrijkt als er kwantiteit is”, aldus Fikkert. “Dus als de baby regelmatig wordt voorgelezen uit boekjes op hun niveau.”
Steeds meer bibliotheken bieden programma’s aan waarbij ouders met hun baby naar de bibliotheek kunnen komen. Ook het consultatiebureau moedigt ouders aan om vroeg te beginnen met deze programma’s, of met voorlezen in eigen huis. “Bovendien is lezen niet alleen goed voor de woordenschat, maar ook voor de sociale ontwikkelingen. “De baby geniet van de sociale interactie die er is wanneer de baby en de voorlezer samen tijd doorbrengen”, aldus Fikkert. “Het is vooral heel veilig en gezellig.”
Door: Redactie Nationale Zorggids