Voor sommige vrouwen die onvruchtbaar dreigen te worden door chemotherapie, kan het invriezen van eierstokweefsel een oplossing zijn. Na de kankerbehandeling wordt dit weefsel teruggeplaatst en herstelt bij de meerderheid van de patiënten de vruchtbaarheid. Inge Peters, gynaecoloog in opleiding bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), schrijft in haar proefschrift over de ingreep en hoe wordt voorkomen dat weefsel met uitzaaiingen worden teruggeplaatst. Dit meldt het LUMC.
“Door de chemotherapie kunnen eierstokken beschadigd raken, waardoor sommige vrouwen onvruchtbaar worden en vroeg in de overgang komen”, aldus Peters. Voor vrouwen, en met name jonge meisjes bij wie het invriezen van eicellen of embryo’s geen optie is, is er in veel gevallen de mogelijkheid om hun eierstokweefsel voorafgaand aan de chemotherapie in te vriezen. Na terugplaatsing van dit eierstokweefsel kunnen zij weer zwanger worden.
In Nederland zijn dankzij het terugplaatsen van eierstokweefsel in het LUMC al drie gezonde baby’s geboren. Daarnaast zijn wereldwijd inmiddels 130 succesgevallen gerapporteerd. “Omdat deze vrouwen kanker hebben gehad, houden we rekening met het risico dat er tumorcellen kunnen zitten in het eierstokweefsel. Daarom is het invriezen van eierstokweefsel niet bij iedere patiënt mogelijk”, legt Peters uit.
Ze ging op zoek naar nieuwe technieken om de tumorcellen op te sporen, omdat de huidige methode niet ideaal is. “Momenteel kan alleen een klein fragmentje van de eierstok op uitzaaiingen worden onderzocht. Als dit fragmentje schoon is, wordt het overige weefsel teruggeplaatst.” Om meer zekerheid te krijgen over de aanwezigheid van tumorcellen in het terug te plaatsen weefsel onderzocht Peters of een nieuwe methode hiervoor geschikt is.
Bij twee nieuwe technieken kan het terug te plaatsen weefsel mogelijk wél worden onderzocht. En een mooie bijkomstigheid is dat met één van de twee methoden ook het aantal eicellen in het weefsel zichtbaar wordt, zodat de eierstokfragmenten met de grootste kans op herstel van de vruchtbaarheid kunnen worden teruggeplaatst. “Het zou dus waanzinnig zijn als we voor deze groep vrouwen en jonge meisjes iets kunnen betekenen.”
Door: Redactie Nationale Zorggids