28 december 2017 om 14:00
< 1 min lezen

‘Pessarium werkt toch niet bij voorkomen vroeggeboorte’

Een pessarium is geen effectief middel om te voorkomen dat vrouwen te vroeg bevallen van hun kindje. Dit zou blijken uit promotieonderzoek van Frederik Hermans, onderzoeker aan het AMC Amsterdam. Uit eerder onderzoek uit 2013, ook van het AMC, werd juist geconcludeerd dat het gebruik van een pessarium jaarlijks het leven van zo’n 150 kinderen zou kunnen redden. Dit meldt KraamSupport.

Aan het onderzoek uit 2013 namen 800 vrouwen deel die zwanger waren van een meerling. De helft van deze vrouwen kreeg voor de twintigste week een pessarium ingebracht. Deze rubberen ring zou de baarmoedermond zodanig afsluiten dat er een stut ontstaat die vroeggeboorte voorkomt.

Onderzoeker Frederik Hermans richtte zijn onderzoek op het opsporen van een verhoogd risico op vroeggeboorte en op de behandeling. Hij concludeert dat er voor een specifieke groep vrouwen met een verhoogd risico geen werkende behandeling bestaat die het risico kan verkleinen. Ook het gebruik van een pessarium werkt volgens Hermans niet. Hij stelt daarom dat er verder onderzoek nodig is om effectieve methoden voor de vroege screening op risico’s en preventieve behandelingen te vinden.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    I-Wall brengt ongeboren baby als hologram tot leven in Erasmus MC

    Gisteren om 12:14
    • Kraamzorg

    ‘Veel zwangere vrouwen niet op de hoogte van risico’s en rechten op de werkvloer’

    13 januari 2025 om 11:26