Zwangere vrouwen die een echo laten maken van hun ongeboren kind, krijgen regelmatig het geslacht van hun baby te horen, ook als zij dit niet willen weten. Met de twintig wekenecho, die vooral medische problemen aan het licht kan brengen, is het geslacht van de baby vaak al te zien. Stellen die vooraf aangeven het geslacht niet te willen weten, worden soms toch door een verspreking van de echoscopist verrast. Dit meldt Telegraaf.
Wie op een echo de baby ziet, kan vaak zijn of haar blijdschap niet op. Maar een echo kan ook voor ongemakkelijke momenten zorgen, bijvoorbeeld wanneer het geslacht van de baby verklapt wordt. Steeds meer ouders willen tegenwoordig het geslacht ontdekken tijdens de twintig wekenecho, maar er zijn ook stellen die dat bewust niet willen. Volgens protocollen vraagt de echoscopist voorafgaand aan het onderzoek wat de wensen van de ouders zijn, maar dat blijkt in sommige gevallen geen garantie te bieden.
In de meeste gevallen gaat het om een verspreking en is er geen opzet in het spel. Toch zijn er ook gevallen bekend waarbij geen gehoord werd gegeven aan de wensen van de ouders. “Ik wil het niet weten hoor, maar zou je nu al kunnen zien wat het geslacht is?” vroeg Zillah Evers aan haar gynaecoloog. Die vertelde direct dat de vrouw in verwachting was van twee meisjes. Zij had dit niet willen weten, en zo zijn er nog veel meer vrouwen die dezelfde ervaring delen. Volgens de ervaringen gaat het het vaakst mis wanneer stagiaires en artsen in opleiding de echo uitvoeren.
Voordat iedere zwangere vrouw vanaf 2007 de twintig wekenecho vergoed kreeg, waren er veel minder ouders die het geslacht van hun baby wilden weten. Zij moesten in dat geval zelf de echo betalen. Ongeveer negen op de tien ouders willen nu weten of er een jongen of een meisje op komst is.
Door: Redactie Nationale Zorggids