Jaarlijks worden er in Nederland vier babylijkjes gevonden. In 50 tot 75 procent van de gevallen wordt de moeder uiteindelijk gevonden, vertelt forensisch psycholoog Katinka de Wijs-Heijlaerts in een interview met Metro Nieuws. Dit meldt de krant.
Pasgeboren kindjes komen veelal te overlijden na een verborgen zwangerschap. “Het gaat vaak om tienermeisjes en jonge vrouwen die het gevoel hebben dat ze niet met een zwangerschaps kunnen aankomen in hun omgeving. Ze zijn, soms ten onrechte, bang voor afkeuring door hun omgeving en uit angst verbergen ze de zwangerschap”, zegt De Wijs-Heijlaerts. Deze meisjes zijn vaak niet zichtbaar zwanger, omdat ze het goed weten te verbergen. Ze worden minder sociaal, dragen wijdere kleding en weten met overtuiging te zeggen dat ze niet zwanger zijn.
Vier keer per jaar wordt een babylijkje gevonden, maar het daadwerkelijke aantal verborgen overleden baby’s is hoogstwaarschijnlijk een stuk hoger. Echte cijfers heeft de forensisch psycholoog niet. Een manier om dit fenomeen tegen te gaan is de vondelingenkamer. Hier kunnen moeders hun pasgeboren baby anoniem achterlaten. Stichting Beschermde Wieg heeft de afgelopen jaren diverse vondelingenkamers geopend. Hierdoor heeft het in drie jaar tijd tien baby’s kunnen redden.
Door: Redactie Nationale Zorggids