De gemeente Rotterdam gaat vanaf 2018 jaarlijks met vijfhonderd kwetsbare vrouwen in gesprek over anticonceptie. Een pilotproject dat in januari van start ging bleek succesvol. Van de 93 vrouwen waarmee de gemeente een gesprek aanging, koos 80 procent vrijwillig voor een anticonceptiemiddel. Dat meldt RTV Rijnmond.
Rotterdam spreekt met deze kwetsbare vrouwen om zo (ongewenste) zwangerschappen te voorkomen. Binnen deze doelgroep vallen onder andere verslaafden, daklozen, psychiatrische patiënten en verstandelijke beperkte mensen.
De gemeente gaat het aantal gesprekken per jaar aanzienlijk ophogen. Het is de bedoeling om dit jaar vierhonderd mensen te spreken. De jaren erna zou het om vijfhonderd ouders per jaar moeten gaan. Daarom wil de gemeente dat meer instellingen mensen gaan doorverwijzen en dat professionals hier speciaal voor getraind worden. Ook zou de prikpil of een spiraaltje gratis aangeboden moet worden, als dat noodzakelijk is.
Wethouder Hugo de Jonge van het CDA is voor verplichte anticonceptie bij vrouwen die niet in staat zijn om voor een kindje te zorgen. De Jonge hoopt uiteindelijk dat vrouwen via de rechter gedwongen worden tot het gebruik van een ‘permanent’ voorbehoedsmiddel. Zo hoopt hij veel leed tegen te gaan. “Niet geboren worden is ook een vorm van kinderbescherming”, aldus de Jonge.
Door: Redactie Nationale Zorggids