Transvetzuren gevaarlijk voor zwangere vrouw
Vrouwen die tijdens hun zwangerschap te veel transvetzuren binnenkrijgen, hebben een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging. Dit blijkt uit onderzoek van Nina Grootendorst-van Mil, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam. Bovendien zorgen deze transvetzuren, ook wel gehard vet genoemd, voor een lichtere placenta of een kind met een lager geboortegewicht. Dat meldt Vakblad Vroeg.
Grootendorst-van Mil bestudeerde tijdens haar onderzoek 6.700 moeders en hun concentraties transvetzuren. Vrouwen (mannen) eten tegenwoordig minder transvetten, echter maakt dat voor de uitkomsten niet uit. Ook in lage hoeveelheden kan het schadelijk zijn voor de zwangere vrouw en haar kindje.
Transvetzuren zijn onder andere te vinden in chips, fastfood en patat, maar zitten van nature ook in melk en koeien- of schapenvlees. Volgens het Voedingscentrum zijn transvetten nog slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet. Het heeft ook gezondheidsrisico’s voor mannen en niet-zwangere vrouwen. Zo verhoogt transvet het risico op hart- en vaatziekten en een verhoogd LDL-cholestrolgehalte.
Door: Redactie Nationale Zorggids