Nederlandse ouders mogen de organen van hun pasgeboren overleden baby doneren, maar doen het bijna nooit. In 2015 doneerden acht kinderen onder de 16 jaar een orgaan, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatiestichting. Hoeveel van deze kinderen een baby zijn, is onbekend. De organen van baby’s mogen gedoneerd worden indien het kindje is voldragen en voldoet aan het vereiste lichaamsgewicht. Dat meldt RTL Nieuws.
Artsen vinden het vaak lastig om met ouders die weten dat ze hun kind verliezen te praten over eventuele orgaandonaties. “Een kind dat overlijdt, dat hoort niet. Een kind dat vlak na de geboorte overlijdt is iets heel anders dan een volwassene die een partner verliest, dat vraagt iets anders van de medische professionals”, zegt Marion Siebelink, werkzaam bij het transplantatiecentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Ziekenhuizen kennen protocollen voor het omgaan met donoren, maar bij ouders met pasgeboren baby’s worden deze protocollen lang niet altijd nageleefd. Dat is volgens Siebelink geen onwil, maar artsen weten niet dat ze het protocol ook dienen te volgen bij pasgeboren baby’s. Siebelink vindt het daarom belangrijk dat artsen de mogelijkheden vroegtijdig bespreken, omdat het de openheid omtrent het onderwerp bevordert. “Ieder jaar sterven er baby’s die op de donorwachtlijst stonden, dus als we dat kunnen voorkomen is dat alleen maar mooi.”
Door: Redactie Nationale Zorggids