Nederlandse stellen met een kinderwens die zelf geen kind kunnen krijgen, stuiten regelmatig op de strenge wetten rondom draagmoederschap. In Nederland is dit alleen toegestaan als iemand binnen de vrienden- of familiekring zich aanbiedt, terwijl het in het buitenland is toegestaan om een oproep te plaatsen en een onbekende vrouw als draagmoeder te kiezen. Daarom komt vandaag op verzoek van het kabinet een commissie met advies over de toekomst van draagmoederschap. Dit meldt RTL Nieuws.
De strenge Nederlandse wetten maken het veel stellen moeilijk om hier een draagmoeder te vinden. Bij draagmoederschap wordt een embryo in de baarmoeder van de drager geplaatst. Als het mogelijk is, wordt het materiaal van beide wensouders gebruikt zodat de baby hun biologische kind is. Vrouwen die bijvoorbeeld door baarmoederhalskanker zelf geen kinderen meer kunnen baren, zoeken naar andere manieren om een kind ter wereld te brengen.
José en Niels Oldenburger spraken met RTL Nieuws over hun ervaring met draagmoederschap en hun zoektocht naar een Amerikaanse vrouw die hen wilde helpen. De embryo’s die zij jaren geleden, toen José baarmoederhalskanker had, heeft laten invriezen in het VU medisch Centrum, werden naar Chicago gestuurd en werden daar succesvol ingebracht bij hun gekozen draagmoeder.
Het stel heeft nu twee gezonde kinderen. Één kind werd gedragen door de zus van José, de andere door de Amerikaanse vrouw. Maar draagmoederschap in het buitenland kent een hoge prijs. In totaal kostte deze route het stel een slordige 100.000 euro. “Hierdoor is het niet voor iedereen weggelegd. Dat vind ik schrijnend”, zegt moeder José. Zij hopen dan ook dat de commissie die van het kabinet advies moet geven over draagmoederschap in Nederland de regels versoepelt. Dan kunnen meer koppels in Nederland hun kinderwens in vervulling zien gaan.
Door: Redactie Nationale Zorggids