Normal_copyright_stockfreeimages_zwangerschap_zwanger_controle

De afgelopen tien jaar zijn er steeds minder zwangere vrouwen met ernstige zwangerschapsvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis. Een keerzijde is dat steeds meer zwangere vrouwen te maken krijgen met een hartstilstand of teveel bloedverlies. Hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp wil daarom dat er meer aandacht komt voor complicaties rondom de zwangerschap. Dat meldt het UMC Utrecht.

“Opvallend is dat er in Nederland in de discussie over de geboortezorg weinig aandacht is voor complicaties en de gezondheid van de moeder. Is onze verloskundige zorg op dit gebied zó goed dat complicaties bij de moeders nauwelijks voorkomen?”, vraagt Bloemenkamp zich.

Hoewel moedersterfte wereldwijd afneemt, neemt de bijna-sterfte toe. Zo krijgen steeds vaker een hartstilstand of verliezen ze te veel bloed tijdens de bevalling. Vrouwen met hart- en vaatziekten werden vroeger verteld geen kinderen te krijgen. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. Bloemenkamp denkt dat dit één van de redenen is waardoor een hartstilstand nu zo veel vaker voorkomt dan tien jaar geleden.

Te veel bloedverlies komt bij 6 procent van de bevallende vrouwen voor. Utrechtse zorgverleners hebben afgesproken dit binnen drie jaar terug te brengen naar 3 procent. Om dit te bereiken is het protocol aangepast, vindt er wetenschappelijk onderzoek plaats en wordt iedere bevalling waarbij meer dan een liter bloed verloren ging besproken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids