Normal_vaccins

Tegenstanders van vaccineren blijven waarschijnlijk achter hun standpunt, ook met betere voorlichting. Dat denkt hoogleraar Enny Das van de Radbouduniversiteit Nijmegen. Het RIVM trekt twee miljoen euro uit voor meer uitleg aan ouders over vaccinaties die hun kinderen krijgen. De organisatie merkt dat ouders steeds meer vragen stellen over het vaccinatieprogramma van de overheid. Dat meldt Trouw.

Das betwijfelt of mensen die principieel tegen inenten zijn, hun mening zullen veranderen alleen door betere voorlichting. “We weten uit onderzoek dat zeker wanneer een standpunt iemands identiteit raakt, men niet snel geneigd is naar argumenten te luisteren die op het tegendeel wijzen”, zegt Das. Dit leidt er vaak juist toe dat tegenstanders de wetenschappelijke feiten die zij gepresenteerd krijgen, afwijzen. Tegelijkertijd blijven ze zoeken naar bewijs voor hun eigen ideeën. En dat bewijs is vaak wel op het internet te vinden, meent de hoogleraar.

Betere informatievoorziening is goed, maar verandering in gedrag of denken mag niet verwacht worden. Das denkt dat gedragsverandering bereiken het meest succesvol is bij ouders die nu nog twijfelen over vaccineren. De hoogleraar pleit voor uitleg in beeld. Niet enkel het neerleggen van feiten, maar ook het vertellen van persoonlijke verhalen. “Een verhaal van iemand die slachtoffer is geworden uit de tijd dat er nog geen vaccins waren, dat blijft beter hangen.” Tegenstanders zijn volgens haar ook goed in beeldtaal, want zij kunnen vaak goede voorbeelden geven van problemen die ontstonden na het vaccineren. Hierin is ook een rol weggelegd voor de media, die bij een dergelijk verhaal ook wederhoor moet toepassen.

In 2015 kregen bijna 770.000 kinderen van 0 tot 19 jaar samen 1.547.000 vaccinaties binnen het Rijksvaccinatieprogramma. De deelname aan het RVP is met 92 tot 99 procent volgens het RIVM nog steeds hoog. Voor het tweede jaar op rij is er wel een lichte daling (van 96 nar 95 procent) te zien bij vaccinaties voor zuigelingen.

Door: Redactie Nationale Zorggids