De laatste drie maanden van de zwangerschap zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van baby’s. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Amerikaanse wetenschappers. In het laatste trimester verviervoudigd de hersenmassa en maakt het belangrijke groeimomenten door. Dit meldt Nu.nl.
Voor het onderzoek werden de hersenen van twee groepen baby’s met elkaar vergeleken. De ene groep baby’s kwam rond 27 weken ter wereld, de andere groep waren voldragen baby’s die geboren werden met ongeveer 39 weken. De eerste groep had beduidend minder hersenmassa. Vooral de grote hersenen en de hersenstam hebben de groeispurt in de baarmoeder gemist. Dit gebied is belangrijk voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden, motoriek en voor het uitvoeren van leertaken.
Het laatste trimester is volgens hoofdonderzoekster Catherine Limperopoulos zeer belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van het brein. “Als het maar enigszins mogelijk is, moeten baby’s in de baarmoeder worden gehouden, zodat ze worden beschermd tegen de gevaren van de omgeving daarbuiten.” Iedere dag extra zou volgens Limperopoulos al winst zijn.
In Nederland worden ieder jaar zo’n 14.500 baby’s te vroeg geboren. Hiervoor geldt dat een baby voor de 37e week geboren wordt. Kinderen die voor de 28e week van de zwangerschap worden geboren, worden ook wel extreem prematuur genoemd.
Door: Redactie Nationale Zorggids