Normal_borstvoeding_baby

Door een moeder die borstvoeding geeft te vaccineren tegen bepaalde ziektes, kan het kindje die borstvoeding krijgt ook immuniteit opbouwen. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat moedermelk gebruikt kan worden om vaccins aan baby’s door te geven. Dat meldt RTL Nieuws. 

‘Vaccineren zonder daadwerkelijk te vaccineren’, zo omschrijven de onderzoekers de ontdekking. Kindjes die via borstvoeding vaccins binnenkrijgen, hoeven niet te worden ingeënt tegen bepaalde ziektes. Het immuunsysteem wordt via de borstmelk ook getraind tegen infecties. Het gaat hierbij wel om infecties die de moeder al heeft gehad. “Het is alsof de moeder zegt: kijk eens welke ziektes ik al ben tegengekomen. Daar moet jij ook tegen beschermd worden”, zegt onderzoeker Ameae Walker. Afhankelijk van de hoeveelheid ziektes in het lijf van de moeder zijn geweest, worden de antistoffen overgedragen op het kindje.

Deze ontdekking is een uitkomst voor vaccins die niet veilig zijn om aan baby’s te geven. Door de moeder vlak voor een zwangerschap in te enten, kunnen de immuuncellen later via de borstvoeding aan haar kindje worden overgedragen. De onderzoekers benadrukken dat dit slechts getest is op muizen, of het inderdaad op mensen ook zo werkt moet nog blijken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids