18 juli 2016 om 11:45
< 1 min lezen

Zwangere stellen veelal positief over gebruik BabyWatcher

Sinds de introductie van de BabyWatcher zijn er in Nederland en België ruim 3.000 thuisecho’s gemaakt. De BabyWatcher, waarmee zwangere vrouwen zelf thuis een echo kunnen maken van hun buik, wordt tot toe veelal positief ontvangen. Hoewel er ook enkele vraagtekens bij het nut en de risico’s van het gebruik worden gezet. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens Raymon Bergs, directeur van BabyWatcher, is de echo niet te gebruiken voor medische doeleinden. “Je kunt er niks mee meten. Het is puur voor het plezier. Je beleeft de ultieme emotie van een zwangerschap door wat de moeder in haar buik voelt ook zichtbaar te maken”, aldus Bergs. Ondanks de kritiek van onder andere SP, reageren aanstaande ouders positief. Hoogleraar gynaecologie Jan Nijhuis ziet dat het gebruik van de echo geen extra meldingen van paniek met zich meebrengt.

Ook al is de BabyWatcher er niet voor medische doeleinden, ouders zijn toch blij als ze iets zien bewegen in de buik. Ook wordt de angst om het kindje te verliezen kleiner als ze het hartje zien kloppen. Verloskundige Beatrijs Smulders denkt echter dat de echo schijnzekerheid creëert. Volgens haar is het moeilijk om in een echo echt een menselijk wezen te zien, want tijdens zo’n echo zijn er met name ondefinieerbare beelden te zien. Ze denkt dat het beter is om bij onzekerheid een verloskundige in te schakelen die kan uitleggen wat de status van het kindje is.

Smulders vraagt zich bovendien af hoe goed het is om het kindje driemaal per dag bloot te stellen aan het ultrasone geluid van de echo. Het kan namelijk stress veroorzaken bij het ongeboren kindje. Haar advies is dan ook: zorg voor een gezonde zwangerschap door bijvoorbeeld te wandelen en het eigen stressniveau laag te houden.

Ook minister Schippers van Volksgezondheid is terughoudend. De risico’s die dergelijke echo’s met zich meebrengen zijn niet bekend en daarom is het verstandig om de foetus niet te veel bloot te stellen aan geluidsgolven.

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Alrijne neemt nieuwe buidelstoelen voor premature baby’s in ontvangst

    24 december 2024 om 08:25
    • Kraamzorg

    Abortuspil vanaf 2025 beschikbaar bij de huisarts: dit is wat je moet weten

    23 december 2024 om 08:30