Vrouwen met een verhoogd risico op een genetische aandoening kunnen in Groot Britannië via ivf een baby verwekken met DNA-materiaal van drie verschillende mensen. De universiteit van Newcastle heeft vastgesteld dat dit een veilige methode is voor mensen met genetische fouten in hun DNA. Bij deze ivf-behandeling wordt het goede DNA van beide ouders ingebracht samen met het DNA van een vrouwelijke donorembryo. Het materiaal dat niet gebruikt kan worden bevindt zich in het mitochondriale DNA (stukjes DNA die alleen door de vrouw overgedragen kunnen worden) en blijft achter in de oude embryo. Op dit moment is deze techniek nog niet mogelijk in Nederland. Dat melden RTL Nieuws en Trouw.
Mitochondriaal DNA is alleen door te geven via de vrouw. De genetische fouten daarin zorgen voor verschillende ziektes als spierslapte, gehoorverlies en orgaanfalen. Tot nu toe is het onderzoek alleen in Groot-Britannië toegestaan, het Engelse parlement stemde vorig jaar voor.
Trouw vroeg in 2015 aan hoogleraar genetica van mitochondriële ziekte Bert Smeets van het Maastricht UMC of deze techniek ook wenselijk is in Nederland. Hij antwoordde toen dat Nederland eerst moet toekijken hoe het in Nederland zal uitpakken. Zodra de techniek voldoende ontwikkeld en getest is kan het ook in Nederland geïntroduceerd worden. “Het is een oplossing voor een heel kleine groep vrouwen die geen enkele andere kans hebben op een biologisch eigen kind: ik schat maximaal acht Nederlandse vrouwen per jaar”, zei Smeets toen tegen Trouw.
Guido de Wert, hoogleraar Biomedische Ethiek aan de Universiteit van Maastricht, liet eveneens vorig jaar weten dat het in Nederland verboden is om menselijke embryo's te maken voor medische experimenten. Alvorens het doorgang kan vinden in Nederland, moet dit verbod heroverwogen worden. Nederlandse vrouwen die van de techniek gebruik willen maken moeten nu nog afreizen naar Groot-Brittanië.
©Nationale Zorggids