Normal_zwanger_zwangerschap

Een eerdere Canadese studie heeft aangetoond dat de gedachten van een zwangere vrouw sporen achterlaat in het DNA van haar ongeboren kind. Het is belangrijk om negatieve gedachten tegen te gaan en daarom doet de Universiteit van Utrecht onderzoek naar een therapie die gedachten tijdens de zwangerschap kan verminderen. Dat meldt de universiteit. 

Volgens professor Klinische Psychologie Claudi Bockting hebben mensen met angst en depressie meer negatieve gedachten dan mensen zonder deze klachten. Deze negatieve gedachten bij zwangere vrouwen beïnvloeden op lange termijn ook het kind, zo blijkt uit het Canadese onderzoek. De negatieve overtuigingen zijn te beïnvloeden met bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Nu moet onderzocht worden wat de effecten van deze interventies zijn op het kind. Uit Gronings onderzoek blijkt dat angstbehandeling tijdens de zwangerschap niet altijd goed is voor het kind. “De baby's van zwangere vrouwen die een angststoornis hadden en daarvoor therapie kregen, hadden een significant lager geboortegewicht vergeleken met de baby's van vrouwen die deze behandeling niet kregen”, zegt universitair hoofddocent Huisartsengeneeskunde Huib Burger van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Om depressie tegen te gaan en te voorkomen tijdens een zwangerschap wordt vaak antidepressiva gebruikt. Wat de effecten hiervan zijn op het kind is nog onbekend. Daarom onderzoeken de Universiteit Utrecht, UMCG en het Erasmus MC andere opties om de terugkeer van een depressie tegen te gaan. Hierbij wordt gekeken naar een speciale terugvalpreventietraining voor zwangere vrouwen. Deze training is al toegepast in de praktijk bij mensen met een depressie, met goede resultaten. Nu dient de training te worden aangepast op de zwangere vrouw, omdat deze met andere levenssituaties te maken krijgt. In een Stop or Go studie wordt nu onderzocht of negatieve gedachten tijdens de zwangerschap inderdaad te veranderen zijn en of de baby's van de zwangere vrouwen een betere start hebben na de geboorte. 

©Nationale Zorggids