Normal_antibiotica_medicijnen_resistentie

Artsen maken zich grote zorgen over de antibioticaresistentie van kwaadaardige bacteriën. Hoe meer antibiotica mensen gebruiken, hoe groter de kans dat deze bacteriën hiertegen bestand raken. Een stofje dat zich in moedermelk bevindt kan volgens onderzoekers gebruikt worden om de zogenoemde superbacterie te bestrijden. Dit meldt RTL Nieuws.

Het stofje in de moedermelk genaamd lactoferrine zorgt er nu voor dat pasgeboren baby's in hun eerste levensmaanden beschermd zijn tegen ziektes. Bij aanraking met bacteriën, schimmels of virussen valt dit stofje deze kwaden aan. Britse wetenschappers hebben voor het eerst een werkend antibioticum gemaakt van dit stofje. De lactoferrine is verwerkt in een pil en vindt bepaalde bacteriën. Vervolgens valt de pil deze aan zonder dat andere cellen beschadigd raken. De wetenschappers denken dat het een veelbelovende uitkomst is en kan helpen bij ziekten als taaislijmziekte of de ziekte van Duchenne. Voorlopig is er meer onderzoek nodig naar de veiligheid van de pil.

Het RIVM vreest dat een superbacterie in de toekomst helemaal niet meer te behandelen is. Een simpele infectie kan iemand ernstig ziek maken. Toch komen superbacterien in Nederland vrij weinig voor. Dit heeft ermee te maken dat antibiotica hier, in tegenstelling tot veel andere landen, alleen verkrijgbaar is als een arts dat heeft voorgeschreven. 

©Nationale Zorggids