Europees Parlement tegen draagmoederschap
Donderdag 17 december sprak het Europees Parlement zich uit tegen het draagmoederschap. Deze uitspraak is een signaal richting alle EU-lidstaten. Het parlement vreest dat kwetsbare vrouwen te veel worden uitgebuit als draagmoeder. Dit meldt stichting Fiom.
Vooral kwetsbare vrouwen in ontwikkelingslanden worden getroffen door uitbuitingspraktijken. De vrouwen en hun lichaam worden vaak gebruikt voor financiële winst. Het Europees Parlement vindt dat vrouwenrechten hiermee geschonden worden en wil draagmoederschap verbieden. Dit is opmerkelijk omdat veel EU-lidstaten voor de liberalisering van het draagmoederschap zijn.
Fiom, specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen, bericht dat ze niet alle vormen van draagmoederschap afkeurt, waarbij de organisatie wel benadrukt tegen uitbuiting, misbruik of winstoogmerk te zijn. Kinderen moeten, als ze dat wensen, informatie kunnen krijgen over hun afstamming. Mensen die graag een kind willen, maar die zelf niet kunnen krijgen en donoren dienen vooraf goed geïnformeerd te zijn. In Nederland zijn er strenge regels rond draagmoederschap en donatie. Zo mag anoniem doneren niet meer en mag de draagmoeder niet ouder zijn dan 45 jaar. Ook moet ze zelf al kinderen hebben.
©Nationale Zorggids