Logo_rivm_logo

Er zijn flinke verschillen in de uitkomsten van zorg tussen Europese landen en tussen regio’s binnen die landen. Dat blijkt uit het Europese project EuroHOPE, waar het RIVM aan deelnam. Zo varieert bijvoorbeeld de sterfte in het eerste jaar na een hartinfarct van 8 procent tot 32 procent in honderd regio’s in zeven landen.

Indicatoren zoals sterfte na ziekenhuisopname en verblijfsduur in het ziekenhuis, bieden inzicht in hoe de gezondheidszorg presteert. Het Europese onderzoeksteam ontwikkelde methoden om deze indicatoren in de gezondheidszorg gestandaardiseerd te vergelijken tussen landen en regio’s. Deze indicatoren werden voor vijf aandoeningen nader bezien: acuut hartinfarct, beroerte, gebroken heup, zeer laag geboortegewicht en borstkanker. EuroHope keek ook naar de achterliggende oorzaken van deze verschillen en naar de relatie tussen uitkomsten en kosten. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Health Economics.

De gevonden variaties tussen regio’s in de zeven deelnemende landen (Nederland, Finland, Hongarije, Italië, Noorwegen, Schotland en Zweden) bleken slechts deels of helemaal niet te verklaren door patiënt- of regiokarakteristieken, zoals leeftijdsopbouw, geslacht of de omvang van de bevolking in een regio. De verschillen in sterfte bij zeer laag geboortegewicht tussen Europese regio’s bleken voor een deel te verklaren door sociaal-economische omstandigheden zoals werkloosheid en BBP per hoofd van de bevolking.

Uit studies naar de samenhang tussen kwaliteit en kosten bleek dat hogere kwaliteit van zorg niet per definitie samengaat met hogere kosten (behalve voor de behandeling van hartinfarct in twee landen). Meer inzicht is nodig in hoe de kwaliteit daadwerkelijk verbeterd kan worden zonder hogere kosten. 

Het project liep van 2010 tot medio 2014 en er zijn cijfers uit de periode 2006-2008 gebruikt. De resultaten uit EuroHOPE worden inmiddels gebruikt in het opzetten van nieuw onderzoek over de prestaties van de gezondheidszorg.

© Nationale Zorggids