Beste WMO ambtenaren van Nederland!
Het is al weer bijna pakjesavond. Bent u druk bezig om de laatste hand te leggen aan de gedichten en surprises? In ieder geval bent u verrast door het onderzoeksrapport ‘Vinger aan de pols’van seniorenorganisatie ANBO. Hierin krijgen veel gemeenten een dikke onvoldoende voor de uitvoering van de nieuwe WMO dit jaar.

Het is duidelijk; volgens het rapport gaat er nog te veel mis. “Wat gaat er dan mis?”, vraag ik me af. U werkt immers hard. Doet elke dag uw best om door de stapels post, mails en urenlange vergaderingen tot verbeterstappen te komen. Te veel veranderingen in te korte tijd zorgen voor te veel onduidelijkheid bij de burger. Ik vraag me af, wat het voor u betekent om dit te lezen? Raakt het u nog of bent u inmiddels gehard door alle kritiek van buiten?

Dit rapport stemt mij toch ook positief. Weet u waarom? Omdat de ANBO ook de ‘goede voorbeelden’ toont. Dat is natuurlijk opbouwend en inspirerend! De inmiddels landelijk bekende Sprekende Mantelzorger Marjo Brouns, weet het in een van haar blogs goed te verwoorden: “Je denkt, doet, deelt vanuit kracht en niet vanuit klacht.” Vanuit deze visie en omdat het bijna pakjesavond is zet ik de belangrijkste goede voorbeelden voor u op een rijtje.

Huishoudelijk hulp:  Bedankt gemeente Leiden!
De gemeente Leiden biedt de HHT/dienstencheque gratis aan voor inwoners met een lager inkomen dan 120% van de bijstandsnorm. Voor overige inwoners is de bijdrage €10,- per uur.
Het keukentafelgesprek: Bedankt gemeente Friese Meren!
De Friese Meren informeert haar inwoners op een zeer duidelijk en klantvriendelijke wijze. De procedure vanaf melding tot en met het onderzoek, inclusief de geboden nazorg  worden toegelicht via de website en een filmpje op www.defryskemarren.nl.

Mantelzorgondersteuning: Bedankt gemeente Epe en Weert!
De gemeente Epe stelt slechts dat de mantelzorg ‘langdurig en onbepaald’ is. Hierdoor worden ook kennissen van een cliënt die regelmatig en langdurig ondersteuning bieden erkend als mantelzorger.
De gemeente Weert heeft vrijwilligers beschikbaar om mantelzorgers te ondersteunen als maatje/buddy.

Onafhankelijke cliëntenondersteuning: Bedankt gemeente Rotterdam!
De gemeente Rotterdam geeft uitvoerige informatie over cliëntondersteuning:Denk aan vragen zoals: ‘Wat is cliëntondersteuning en waarom is dit nodig?, Wie kunnen hier gebruik van maken en wie regelt de cliëntondersteuning?’ Meer informatie hierover op de website van Gemeente Rotterdam.

Kleine aandachtspuntje...
Het onderzoeksrapport geeft aan dat gemeentelijke websites niet optimaal informatie bieden aan de burger. De informatie wordt bestempeld als versnipperd en onduidelijk. Wist u dat juist om deze reden een jaar geleden het burgerinitiatief www.mantelzorgvoorbeginners.nl is ontstaan? Eigen regie door de burger, begint bij goede informatievoorziening, ook op uw gemeentelijke website! Kijkt u ook eens op depilotstarter.vng.nl. Wie weet kan ons burgerinitiatief of een ander uw WMO beleid in de praktijk vooruit helpen. Ik hou mij aanbevolen!

Met vriendelijke groet,
Anni Tüski

© Nationale Zorggids