Een nieuw, groot onderzoek concludeert dat het voor een bepaalde groep vrouwen even veilig is om thuis, onder begeleiding van een verloskundige, te bevallen als in het ziekenhuis, onder begeleiding van een gynaecoloog. Verloskundigen en gynaecologen van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het VUmc onderzochten ruim 80.000 bevallingen voor dit onderzoek, waarvan de resultaten afgelopen week gepubliceerd werden. Dit meldt het NRC.
De resultaten van het onderzoek staan haaks op een kleinere studie uit 2010. Die studie concludeerde dat vrouwen die thuis, onder begeleiding van een verloskundige, bevallen 2,3 keer meer risico lopen dat hun baby tijdens of net na de bevalling overlijdt. Het nieuwe onderzoek stelt dat dit niet waar is. Vier critici van de eerdere studie besloten het onderzoek over te doen, alleen dan met bijna tweemaal zoveel bevallingen en met een nauwkeurigere uitslag. Beide onderzoeken onderzochten het risico op babysterfte bij zwangeren waarbij de bevalling na een normale zwangerschapsduur plaatsvond. Ongeveer 10 procent van de totale babysterfte vindt plaats bij deze zwangeren.
De babysterfte bij bevallingen na een onvoldragen zwangerschap (vroeggeboorte), is een groter probleem, aldus hoogleraar gynaecologie van het AMC, Joris van der Post. “De hele vroege vroeggeboorte is momenteel het grootste probleem in de verloskunde. Maar bij zo’n voldragen zwangerschap is de dood nog moeilijker te bevatten, omdat je ziet dat het kind al helemaal klaar was.”
Verloskundige Ank de Jonge: “Als ik iemand tegenover me heb die 36 weken zwanger is en die zegt: ‘Ank ik wil graag bij jou bevallen, maar is dat wel veilig?’ Dan kan ik nu zeggen 'Ja, het is veilig'.” Dat is de relevantie van dit onderzoek, aldus de verloskundige.
© Nationale Zorggids