Nederlandse ziekenhuizen hebben in 2012 betere prestaties geleverd dan in het jaar daarvoor. Met name bij operaties en in de zorg voor patiënten met kanker is het aantal vermijdbare sterfgevallen teruggedrongen, zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Bijna alle ziekenhuizen hebben een zogeheten time-out bij operaties ingevoerd. Dat betekent dat vlak voor de operatie nogmaals alle gegevens extra worden gecontroleerd. Dat heeft bijgedragen aan het vermijden van sterfte en schade bij patiënten. Ook hebben vrijwel alle ziekenhuizen het multidisciplinair overleg ingevoerd over de behandeling van kanker.
Daarnaast werken ziekenhuizen meer samen met andere zorgverleners die betrokken zijn bij een geboorte. Hierdoor zijn de risico's voor moeder en kind rond de bevalling aantoonbaar kleiner. Het aantal patiënten met een herseninfarct (CVA) dat binnen het uur de nodige behandeling kreeg (trombolyse) in het ziekenhuis is verder gestegen. De verschillen tussen ziekenhuizen worden daarin bovendien steeds kleiner.
Uit onderzoek van NIVEL vorig jaar bleek al dat het aantal vermijdbare sterfgevallen binnen vijf jaar gehalveerd is. De Inspectie complimenteert de ziekenhuizen met de behaalde resultaten en de grote inspanningen die daartoe zijn geleverd. De IGZ ziet een flinke toename van het aantal ziekenhuizen dat de kwaliteit van zorg registreert. In geen enkel ander land zijn deze gegevens zo goed toegankelijk als in Nederland, aldus de Inspectie.
© Nationale Zorggids