Nieuw onderzoek: intacte navelstreng redt levens bij vroeggeboorte
Onderzoek onder leiding van het LUMC toont aan dat het intact laten van de navelstreng bij het reanimeren van te vroeg geboren baby’s belangrijke voordelen biedt. Deze nieuwe methode met een speciale reanimatietafel (de Concord), zorgt voor snellere stabilisatie, minder complicaties en meer vertrouwen bij ouders. Dit meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Traditioneel klemmen artsen de navelstreng van premature baby’s direct af om spoedeisende zorg te verlenen. Dit kan echter leiden tot een tijdelijke daling in de bloedcirculatie van baby’s die nog niet zelfstandig ademen, met risico’s op orgaanschade in de hersenen en darmen. De nieuwe aanpak wacht met afklemmen totdat de ademhaling van de baby op gang komt. Hierdoor blijft het zuurstofrijke bloed uit de placenta beschikbaar, wat een cruciale stabiliserende werking heeft. Bovendien kan dit orgaanschade voorkomen.
Veelbelovende resultaten
De ABC3-studie, uitgevoerd in samenwerking met Nederlandse neonatologiecentra, onderzocht 669 baby’s geboren vóór 30 weken zwangerschap. Bij reanimatie met een intacte navelstreng steeg de kans op een gezonde overleving met 3,5 procent. Bij mannelijke baby’s, die vaak kwetsbaarder zijn, werden significant betere resultaten geboekt. Daarnaast was er minder behoefte aan bloedtransfusies en verminderde het infectierisico.
Ouders merken verschil
Naast medische voordelen voelden ouders zich rustiger en meer tevreden. De Concord-methode blijkt niet alleen levensreddend, maar ook geruststellend voor gezinnen in een stressvolle situatie.
Het LUMC heeft een decennium aan deze innovatie gewerkt. Inmiddels wordt de Concord-tafel in 80 ziekenhuizen wereldwijd gebruikt. “We hopen met dit onderzoek een nieuwe stap te zetten naar verdere implementatie wereldwijd”, aldus neonatoloog Arjan te Pas.