27 mei 2015 om 13:39
< 1 min lezen

‘Navelstreng pas na drie minuten doorknippen geeft fijnere motoriek’

Jonge kinderen hebben op vierjarige leeftijd een betere ontwikkeling van de fijne motoriek als hun navelstreng na de geboorte pas na drie minuten is doorgeknipt. Dat concluderen Zweedse onderzoekers, meldt De Volkskrant. 

Artsen knipten bij een testgroep van gezonde kinderen, die probleemloos zijn geboren, de navelstreng pas na drie minuten door. Bij een andere groep gezonde kinderen deden ze dit al na tien seconden. De onderzoekers uit Zweden vroegen de ouders van de kinderen om na vier jaar terug te komen voor een vervolgonderzoek. Het IQ van de twee groepen kinderen was hetzelfde, maar wat opviel was dat de fijne motoriek van jongens bij wie de navelstreng na drie minuten werd doorgeknipt een stuk beter was. Volgens de onderzoekers komt dit vermoedelijk omdat deze jongens als baby nooit een ijzertekort hebben gehad. Een ijzertekort komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes, schrijven de onderzoekers.

De navelstreng zorgt ervoor dat het kind verbonden is met de placenta. Artsen weten dat de bloedtoevoer na de geboorte nog aanzienlijk kan zijn. Dit zorgt voornamelijk dat de toestroom van het eiwit ferritine goed op niveau blijft. Dit eiwit zorgt voor de binding van ijzer in het bloed. Als de toestroom op peil blijft, kan dit later een ijzertekort voorkomen.

Harrie Lafeber, hoogleraar kindergeneeskunde en neonatologie, vindt het onderzoek interessant maar plaatst ook kanttekeningen. “De conclusie betreft een kleine groep gezonde kinderen in een zeer hoog ontwikkelde regio. Die groep heeft door intensieve nacontrole niet snel een ijzertekort”, zegt hij. Lafeber vindt dat je zo’n onderzoek eigenlijk moet doen in een land waar ze veel ijzertekort hebben, bijvoorbeeld India.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    ‘Veel zwangere vrouwen niet op de hoogte van risico’s en rechten op de werkvloer’

    Vandaag om 11:26
    • Kraamzorg

    Mag je als je borstvoeding geeft alcohol drinken?

    10 januari 2025 om 15:10