26 juli 2013 om 13:31
< 1 min lezen

Morfine maakt niet gevoeliger voor pijn op latere leeftijd

Pasgeboren baby’s die morfine krijgen toegediend, zijn op latere leeftijd niet gevoeliger voor pijn. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en het Sophia Kinderziekenhuis. Dit meldt Erasmus MC.

Levensreddende behandelingen van pasgeboren baby’s op de intensive care-afdeling zijn vaak erg pijnlijk voor het kindje. Onder zorgpersoneel woedt al jaren de discussie of deze pijnervaringen van invloed zijn op de gevoeligheid van pijn op latere leeftijd. 
 
Kinderen die als baby pijnervaringen hadden in het ziekenhuis werden voor de studie onderzocht op vijfjarige leeftijd en nog een keer toen ze acht of negen jaar waren. De onderzoekers bekeken nauwkeurig hoeveel pijnlijke momenten het kind in het verleden had en welke medicatie toen is toegediend. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die vlak na hun geboorte morfine kregen, niet gevoeliger zijn voor pijn dan leeftijdgenoten zonder pijnervaring.
 
Naast gevoeligheid voor pijn werden ook de ontwikkeling in leren, gedrag en motoriek onderzocht. In bepaalde opzichten lijken de kinderen die als baby ernstige pijn hebben ervaren het zelfs enigszins beter te doen dan hun leeftijdgenoten zonder die ervaring. “Maar dat is geen pleidooi om meer morfine toe te dienen,” benadrukt hoofdonderzoeker prof. Tibboel.
 
Morfine kan op korte termijn ernstige bijwerkingen veroorzaken. Bij pasgeboren baby’s wordt pijn zoveel mogelijk bestreden met paracetamol. Pas wanneer er sprake is van zeer ernstige pijn komt morfine in aanmerking.
 
© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Mag je als je borstvoeding geeft alcohol drinken?

    Gisteren om 15:10
    • Kraamzorg

    Minder jonge kinderen naar huisartsenpost voor koorts

    Gisteren om 08:37