Moedermelkbank doneerde ruim 8.000 liter moedermelk aan premature baby’s
Sinds de Nederlandse Moedermelkbank in 2011 begon, is ruim 8000 liter moedermelk gedoneerd aan te vroeg geboren baby’s van wie de moeder niet genoeg eigen melk heeft. De bank levert donormelk aan alle negen neonatale intensive care units (NICU’s) van het land. Dat heeft het Amsterdam UMC bekendgemaakt.
Inmiddels zijn er ook continu dertig tot veertig donoren actief voor de bank en heeft de duizendste donor zich aangemeld. Hoeveel een vrouw ook doneert, alle beetjes helpen, zegt Anne Schoonderwoerd, coördinator van de Moedermelkbank. Jaarlijks wordt bijna 1000 liter melk opgehaald.
Betere overlevingskansen
Volgens kinderarts/neonatoloog Chris van den Akker verbetert moedermelk, of dus donormelk, de overlevingskansen van een baby door het risico op ernstige darmontstekingen en andere infecties te verkleinen. Moedermelk beschermt prematuren, maar de moeders hebben vaak niet genoeg of soms helemaal geen melk.
Ziekte
Van den Akker: “Moeders met een baby op de NICU kunnen zelf erg ziek zijn of medicatie krijgen waardoor ze geen of onvoldoende melk hebben voor hun baby. Daarnaast is het ontzettend stressvol als je kind op de NICU ligt, wat ook invloed kan hebben op de melkproductie van deze moeders. Door onze Moedermelkbank kunnen we deze baby’s volledig voeden met donormelk of de eigen moedermelk van moeder aanvullen met donormelk als die niet voldoende blijkt.”
Door: ANP