‘Misvatting dat er onnatuurlijke hormonen in de pil of het spiraal zitten’
27 september 2023 om 13:34
< 1 min lezen

‘Misvatting dat er onnatuurlijke hormonen in de pil of het spiraal zitten’

Eerder deze week waarschuwde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen jonge vrouwen voor onjuiste informatie over anticonceptie op social media. Vrouwen die niet zwanger willen raken kunnen beter niet vertrouwen op apps die de menstruatiecyclus bijhouden of op de dagelijkse temperatuurmetingen om de vruchtbare periode zelf vast te stellen. Gynaecoloog-endocrinoloog Angelique Goverde vindt het goed dat vrouwen kritisch zijn en zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen lichaam, maar wil dat ze zich beseffen dat natuurlijke vormen van anticonceptie minder betrouwbaar zijn dan de hormonale mogelijkheden. Dit meldt de Telegraaf.

Aansluitend aan haar eisprong heeft de vrouw een kleine verhoging in temperatuur. Wie elke nacht genoeg slaap krijgt en rond dezelfde tijd wakker wordt, kan die verhoging soms meten. Een cycluskalender helpt hen de menstruatie, cyclus, ovulatie en kans op zwangerschap bij te houden, maar brengt wel risico’s met zich mee, zegt Goverde. Het zaad blijft langer leven dan voorheen gedacht, soms tot wel zes dagen. Ook is een cyclus niet exact en kan de dag van ovulatie verschuiven. Volgens Goverde maken de websites die deze anticonceptievormen voorstellen het mooier dan het is. “Deze natuurlijke vorm van anticonceptie is eigenlijk alleen geschikt voor vrouwen die het niet erg vinden om onbedoeld zwanger te worden.”

Genoeg alternatieven

Er zijn volgens gynaecoloog-VPG Annemiek Nap genoeg alternatieven zonder of met slechts een klein beetje hormonen, zoals het condoom, het koperspiraaltje, of sterilisatie voor diegenen die echt geen kinderwens hebben. De Mirenaspiraal heeft een laag gedoseerd hormoon, met maar weinig bijwerkingen. Voor vrouwen die een betrouwbare en laaggedoseerde vorm van anticonceptie willen, raadt ze de Mirena- of de Kyleena-spiraal aan. Het is volgens haar ook een misvatting dat ze hiermee onnatuurlijke hormonen binnenkrijgen. “Hormonen zijn heel natuurlijk. Je kunt ze inzetten om je te beschermen tegen zwangerschap, maar kunnen ook helpen bij je gezondheid.” Bijvoorbeeld bij PCOS, endometriose, ernstige acne, overbeharing of premenstruele klachten.

Het advies aan vrouwen die echt niet zwanger willen worden luidt in ieder geval: gebruik de pil of een spiraal om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Wat is het RS-virus en waaraan herken je het?

    3 januari 2025 om 10:30
    • Kraamzorg

    Kinder-IC’s vol met kinderen met RS-virus, operaties al uitgesteld

    2 januari 2025 om 09:15