Kraamhotels in Nederland: een oplossing voor het kraamzorgtekort?
16 september 2024 om 11:21
3 minuten lezen

Kraamhotels in Nederland: een oplossing voor het kraamzorgtekort?

De afgelopen jaren zijn er in flink meer kraamhotels bij gekomen in Nederland. De meeste kraamzorg vindt nog steeds thuis plaats, maar er zijn ook gezinnen er (noodgedwongen) voor om de eerste dagen na de geboorte door te brengen in een kraamhotel. Deze opkomst lijkt direct verband te houden met het toenemende tekort aan kraamverzorgenden. Vooral rond de zomermaanden zijn er meer van deze gespecialiseerde hotels dan normaal. Maar wat is een kraamhotel precies en wat is het belang van dit alternatief voor kraamzorg thuis?

Wat is een kraamzorghotel?

Een kraamhotel is een speciale zorglocatie waar nieuwe moeders, pasgeboren baby’s en eventueel hun partners de eerste dagen na de bevalling kunnen verblijven. Het is een alternatief voor kraamzorg aan huis, met hetzelfde doel: een veilige en rustgevende omgeving voor medische en persoonlijke ondersteuning aan moeder en kind. Een kraamhotel is vaak verbonden aan een ziekenhuis zoals het Elisabeth TweeSteden-ziekenhuis in Tilburg of het Geboortehotel Haga in Den Haag, maar er zijn ook zelfstandige faciliteiten – zoals Kraamzorghotel Noord in Rotterdam. 

Ieder kraamzorghotel heeft zijn eigen voorzieningen, maar het doel is altijd hetzelfde: het bieden van een rustige omgeving voor nieuwe ouders waarin zich tijdens de kraamweek volledig kunnen concentreren op hun herstel en het wennen aan hun rol nieuwe rol in het leven. In een kraamhotel is er 24 uur per dag, zeven dag per week zorg beschikbaar.

Kraamzorgtekort in Nederland

Het tekort aan kraamverzorgenden in Nederland is de afgelopen alleen maar toegenomen. De sector vergrijst, de werkdruk is te hoog, het salaris is te laag en minder mensen beginnen aan de opleiding kraamzorg. Volgens de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NBvK) is er de mismatch tussen zorg en aanbod onverminderd groot. De vraag naar kraamzorg stijgt jaarlijks door onder meer groei van de bevolking, terwijl er steeds minder kraamverzorgenden beschikbaar zijn.

Ook verlaten veel kraamverzorgenden de sector vanwege de hoge werkdruk. Kraamverzorgenden draaien onregelmatige diensten en het werk vergt intensieve fysieke en emotionele inzet. Daar tegenover staat volgens hen maar weinig waardering in de vorm salaris of werk-privébalans. Het gevolg is dat steeds minder nieuwe gezinnen kunnen rekenen op de volledige zorg die ze nodig hebben. Steeds zien ouders hun kraamzorguren ingekort of hebben ze tijdens hun kraamweek te maken met wisselende gezichten.

Voordelen kraamhotel

De opkomst van kraamhotels biedt een mogelijke oplossing voor deze tekorten. Door kraamzorg te centraliseren in een gespecialiseerd hotel, kunnen zorgverleners efficiënter werken en is er deels verlichting van de werkdruk. Een kraamverzorgende is bij thuiszorg vaak tijd kwijt aan reizen tussen verschillende families. Die reistijd verdwijnt in een kraamzorghotel, waar gezinnen in verschillende ruimtes op dezelfde locatie verblijven.

Voor gezinnen biedt een kraamhotel ook een aantal voordelen. Ouders weten zeker dat ze continu zorg en begeleiding tot hun beschikking hebben én ze kunnen in een rustige omgeving volop inzetten op herstel zonder afleiding van het huishouden. Vooral in situaties waarin er medische complicaties zijn geweest of wanneer er geen uitgebreide thuissituatie beschikbaar is, kan een kraamhotel een uitkomst bieden.

Kosten kraamhotel versus kosten kraamzorg thuis

Voor kraamzorg thuis bedraagt de eigen bijdrage 5,10 euro per uur. Voor kraamzorg in een hotel of geboortecentrum betalen nieuwe ouders een dagtarief: 20 euro voor de moeder en 20 euro voor de baby. Dagelijks gaat het dus om 40 euro voor moeder en kind. Soms kan een instelling daar nog een bedrag bovenop rekenen. Als het tarief van de instelling hoger is dan 143 euro per dag, dan moeten nieuwe ouders ook het bedrag dat daar bovenuit komt betalen.

Geen volledige vervanging

De opkomst van kraamhotels is nauw verbonden met het kraamzorgtekort in Nederland. Waar de traditionele kraamzorg aan huis onder druk staat door personeelsgebrek, bieden kraamhotels een efficiënte en zorgzame oplossing voor ouders en zorgverleners. Kraamhotels zullen nooit een volledige vervanging zijn voor kraamzorg aan huis, toch vullen ze een belangrijke behoefte in die de personeelstekorten in de kraamzorg het hoofd kunnen bieden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Wat is het RS-virus en waaraan herken je het?

    Gisteren om 10:30
    • Kraamzorg

    Kinder-IC’s vol met kinderen met RS-virus, operaties al uitgesteld

    2 januari 2025 om 09:15