10 maart 2017 om 10:44
< 1 min lezen

Koppels mijden UMC Utrecht door wachttijden in ivf-lab

Stellen die voor een ivf-behandeling in het UMC Utrecht behandeld zouden worden, wijken nu uit naar ziekenhuizen in de omgeving. Het ivf-lab van het UMC Utrecht werkt na de ontdekking van een foutieve werkwijze nog altijd op halve kracht, wat leidt tot lange wachttijden. De stellen die al behandeld werden in Utrecht, krijgen voorrang om in omliggende ziekenhuizen alsnog hun behandeling te ondergaan. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

In het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is de wachtlijst voor een ivf-behandeling opgelopen tot zestig paren. Ook andere omliggende ziekenhuizen zien hun wachtlijsten verder oplopen. De ziekenhuizen zijn afhankelijk van het ivf-lab in Utrecht voor het verzamelen van de eitjes en het terugplaatsen van de embryo. Het Sint Antonius Ziekenhuis werkt inmiddels samen met het ivf-laboratorium van de Isala Klinieken in Zwolle. Daar kunnen stellen wel snel geholpen worden.

Het groeiende aantal patiënten blijft niet onopgemerkt bij de Isala Klinieken. “We kennen deze patiëntengroep goed en willen hen zo kort mogelijk laten wachten.” In het Zwolse ziekenhuis kunnen de koppels terecht voor de behandelingen die anders in het UMC Utrecht werden uitgevoerd, de overige afspraken vinden in het Sint Antonius Ziekenhuis plaats.

Een woordvoerder van het UMC Utrecht kan niet zeggen hoeveel stellen die bij hen op de wachtlijst stonden, daadwerkelijk zijn uitgeweken naar een ander ziekenhuis. “Het staat patiënten vrij naar een ander ziekenhuis te gaan.” De problemen ontstonden nadat in december werd ontdekt dat een laborante een verkeerd instrument gebruikte bij een ivf-behandeling, waardoor mogelijk sperma van de verkeerde man is gebruikt. Wanneer het ivf-lab van het UMC Utrecht weer op volle snelheid werkt, is nog niet bekend. Het onderzoek naar het incident is bijna afgerond.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Alrijne neemt nieuwe buidelstoelen voor premature baby’s in ontvangst

    24 december 2024 om 08:25
    • Kraamzorg

    Abortuspil vanaf 2025 beschikbaar bij de huisarts: dit is wat je moet weten

    23 december 2024 om 08:30