30 april 2015 om 15:38
< 1 min lezen
KNMG: Geef huisarts bevoegdheid voorschrijven abortuspil
Artsenkoepel KNMG vindt dat de abortuspil niet alleen door specialisten maar ook door huisartsen voorgeschreven moet kunnen worden. Minister Schippers liet op 1 april weten de abortuswetgeving aan te willen passen om huisartsen te betrekken bij deze zogeheten ‘overtijdbehandeling’. Dit meldt BNR Radio.
Het abortusmiddel Sunmedabon wordt op recept bij de apotheek verkrijgbaar. Zwangerschappen tussen de zes en acht weken kunnen met dit middel afgebroken worden. De behandeling wordt daarom wel ‘overtijdbehandeling’ genoemd. Het abortusmiddel kan echter alleen door abortusklinieken en ziekenhuizen met een abortusvergunning voorgeschreven worden. Huisartsen kunnen een vergunning aanvragen om de abortuspil voor te mogen schrijven, maar volgens huisarts Rossen is dit proces erg omslachtig. Hier moet verandering in komen, zo stelt artsenkoepel KNMG nu.
De wet stelt dat het afbreken van een zwangerschap een bijzondere behandeling is, waarvoor bepaalde expertise vereist is. Dit houdt in dat de abortus in een speciaal centrum uitgevoerd moet worden. “Maar klinieken zeggen zelf ook dat er ruimte is, zeker in de overtijdbehandeling, in de eerste lijn bij de huisarts,” zo vertelt huisarts Niels Rossen. Volgens KNMG is er behoefte onder vrouwen om de overtijdbehandeling bij de huisarts uit te laten voeren. “Vrouwen die met dit probleem zitten, zoeken een oplossing en komen vaak eerst bij ons”, aldus Rossen. En volgens hem kunnen huisartsen, met enige extra specialisatie op zak, de behoefte tegemoet komen. De huisarts moet daarbij wel de behandeling uit willen voeren en een echo kunnen maken om de termijn van de zwangerschap te controleren.
Het is nu aan minister Schippers om samen met beroepsverenigingen te kijken hoe de wetgeving aangepast kan wordenen hoe die uitgelegd kan worden naar richtlijnen waarmee wij kunnen werken. Schippers liet begin april weten binnenkort met de Landelijke Huisartsenvereniging in gesprek te gaan over de kwestie.
© Nationale Zorggids