Kinderboek over 'de walnoot in ons hoofd'
16 september 2022 om 11:40
2 minuten lezen

Kinderboek over ‘de walnoot in ons hoofd’

Sadaf Soloukey is coassistent en promovendus bij de afdelingen Neurochirurgie en Neurowetenschappen van het Erasmus MC. Vanaf nu mag ze zich ook kinderboekenschrijfster noemen. Haar allereerste kinderboek Darya en de Denkmachine gaat over de hersenen. “Ik wilde een boek schrijven dat ik zelf als nieuwsgierig meisje ook had willen lezen.” Dat meldt het Erasmus MC. 

Soloukey schrijft al jaren. Toen ze net geneeskundestudent was, schreef ze columns over hoe het is om geneeskunde te studeren en wat ze van het vak vond. En onder begeleiding van kinderboekenschrijver Edward van de Vendel schreef ze columns en proza. Soloukey: “Schrijven werkt een beetje therapeutisch. Doordat ik dingen opschrijf, weet ik beter wat ik ergens echt van vind.”

Op avontuur in de hersenen

Via Van de Vendel kreeg ze de mogelijkheid om met uitgeverij Rose Stories een kinderboek te schrijven in hun kinnderverhalentraject. En zo ontstond het verhaal van Darya, die met haar walnootmannetje Curio op avontuur gaat in de hersenen. Onderweg komen Darya en Curio meer te weten over hoe de hersenen werken.

Soloukey geeft een inkijkje: “Ze leren dat er allemaal elektriciteitskabels liggen en dat de hersenen als een machine werken. Ze krijgen zelfs een kleine anatomieles met de verschillende hersengebieden en hoe die samenwerken. Allemaal op een verhalende manier, natuurlijk.”

Zeepaardje

Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar. Maar Soloukey hoopt dat er voor ouders ook nieuwe dingen inzitten. En neurowetenschappers kunnen grappige verwijzingen in het boek ontdekken. “In de hersenen hebben we het gebied dat we de hippocampus noemen. Die naam komt van de Latijnse naam voor het zeepaardje, omdat het gebied lijkt op de staart en kop van een zeepaardje. In het boek noem ik dat gebied dan ook telkens het zeepaardje.”

Schrijven voor kinderen was nog wel een uitdaging. Soloukey: “Dat was moeilijker dan ik had gedacht. Ik snapte wel hoe ik een leuk avontuur kon bedenken dat aansloot bij de belevingswereld van kinderen, maar tegelijkertijd wil ik ze ook wat meegeven over hoe de hersenen werken.”

Machine

Ze klopte aan bij kinderhersenchirurge Marie-Lise van Veelen en coördinator Cornelieke van de Beek van het Kinderhersencentrum, die ook hun medisch pedagogisch zorgverleners inschakelden om mee te lezen. Soloukey: “Ze vonden het een leuk avonturenverhaal, maar gaven ook goede tips. Bijvoorbeeld dat het verhaal niet té abstract moest worden. Dan moet je uitkijken dat kinderen het niet letterlijk gaan nemen. Dat ze niet denken dat er letterlijk een zeepaardje in ons hoofd zit. Aan die feedback heb ik heel veel gehad.”

Ze hoopt met het boek de juiste snaar te raken bij de jonge lezers. Sadaf: “Ik merk dat ik het leuk vind om dingen zo op te schrijven dat ze een ander raken. Dat lezers er later nog eens over nadenken of er met iemand over praten. Hoe gaaf zou het zijn om dat effect te bereiken bij kinderen.”

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Jeugdzorg

    Tientallen meisjes jaarlijks illegaal besneden; strafzaken blijven uit

    Gisteren om 12:45
    • Jeugdzorg

    FNV: ‘Kabinet riskeert chaos met verplichte jeugdzorgregio’s’

    10 januari 2025 om 11:35