12 februari 2020 om 12:05
2 minuten lezen

‘Keuze voor natuurlijke bevalling moet beter worden afgestemd op vrouw’

Voor sommige zwangere vrouwen is een keizersnede mogelijk op de lange termijn beter dan een vaginale bevalling, om zo lichamelijke problemen op een latere leeftijd te verminderen. Dat stelt Bas Veersema, die maandag werd benoemd als hoogleraar gynaecologie. Hij stelt dat vrouwen over de wereld heel wisselend bevallen afhankelijk van het land en dat vaginaal bevallen niet altijd de beste keuze is voor de vrouw. Hij pleit voor een persoonlijke afweging van alle voor- en nadelen. Dit meldt RTL Nieuws.

De hoogleraar ziet na jaren als gynaecoloog en 35 jaar als verloskundige waar de zwakke plekken zitten in de geboortezorg in Nederland. Zo wordt niet in kaart gebracht welke lichamelijke en geestelijke problemen vrouwen na de bevalling hebben, terwijl dat in Zweden bijvoorbeeld wel gebeurt. Hierdoor is onduidelijk of en welke klachten vrouwen jaren na hun bevalling kunnen hebben. Het kan bijvoorbeeld gaan om incontinentie en verzakkingsklachten.

Per vrouw de situatie afwegen

Door het gebrek aan deze gegevens wordt in Nederland nog veelal gedacht dat een keizersnede alleen gebruikt moet worden in noodsituaties of wanneer de baby niet vaginaal ter wereld kan komen. Echter pleit Veersema er voor om per vrouw en situatie af te wegen wat de beste keuze is. Een keizersnede blijft een operatie met bijbehorende risico’s, maar zou volgens de hoogleraar niet direct afgewezen moeten worden.

Handelen is meer afhankelijk van cultuur dan wetenschap

Uit de databank van Zweden blijkt dat vrouwen die vaginaal zijn bevallen vaker last krijgen van bekkenbodemproblemen. Het gaat om 14 procent van de vrouwen, terwijl vrouwen die een keizersnede hebben gehad hetzelfde (lage) risico hebben als vrouwen die nog geen kind hebben gebaard. Ook zit er verschil in de manier en richting waarop vrouwen worden ingeknipt, om zo meer ruimte te maken voor de baby. “Hoe we het doen, lijkt meer in onze cultuur te zitten, dan dat wetenschappelijk bewezen is wat nou eigenlijk het beste is voor het lichaam van de vrouw.” Omdat vrouwen tegenwoordig een levensverwachting van 86 jaar hebben, vindt de hoogleraar het belangrijk om klachten na een vaginale bevalling op de lange termijn te voorkomen.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Bijna 9.000 baby’s krijgen dubbele achternaam in 2024

    20 december 2024 om 10:12
    • Kraamzorg

    Vrijspraak voor moeder doodgebeten baby Emmeloord

    19 december 2024 om 11:38