Kans op chronische ziektes kleiner bij minder suikers in eerste 1000 levensdagen
Er zit een verband tussen de hoeveelheid aan suikers die baby’s binnenkrijgen tijdens de eerste duizend dagen van de verwekking en de kans op diabetes type twee op latere leeftijd. De kans op diabetes is 35 procent lager als de suikerinname beperkt is. Dit hebben wetenschappers van de University of Southern California in Los Angeles ontdekt.
Suikerarme omgeving
Als de baarmoeder een relatief suikerarme omgeving is, dan vermindert dat de kans op diabetes en hypertensie. Volgens Tessa Roseboom, professor bij Amsterdam UMC, heeft dit te maken met het feit dat tijdens die periode de organen ontwikkelen. “Je groeit in geen enkele periode in je leven zo hard als in de eerste duizend in de baarmoeder.”
Suikerarm dieet
Op jonge leeftijd minder suiker binnenkrijgen, zorgt ervoor dat je op latere leeft een lager risico hebt om allerlei ziektes te krijgen. Mensen die als kind een suikerarm dieet volgden, ontwikkelden diabetes vier jaar later dan mensen die wel veel suikers aten als kind.
Professor Roseboom heeft zelf ook onderzoek gedaan naar de invloed van de eerste dagen van een leven en de gezondheid op latere leeftijd. Op jonge leeftijd heeft voeding vooral invloed op de hersenstructuur en hersenfunctie, maar ook op de functies van de nieren en de longen.
‘Overheid speelt een belangrijke rol’
Roseboom vindt dat de overheid een belangrijke rol speelt in het verminderen van de hoeveel suiker in voedingsproducten. Ouders zijn volgens haar ook verantwoordelijk, maar de overheid mag best meehelpen. “Als er minder mensen ziek worden, is dat in het belang van de mensen zelf, maar ook voor de zorgkosten en de druk op de zorg.”
Uit wetenschappelijk onderzoek bleek in oktober al dat betere schoolprestaties van kinderen komen door het eten van gezonde voeding.
Door: Nationale Zorggids / Femke van Arendonk