Infrarood in ivf-centrum blijkt niet bruikbaar
Het succespercentage van ivf-behandelingen wordt niet verhoogd door het gebruik van infrarood bij de beoordeling van embryo’s. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Carlijn Vergouw aan het VUmc. De techniek werd al in ivf-laboratoria gebruikt, maar is op basis van de bevindingen van de markt gehaald, zo meldt de Vrije Universiteit Amsterdam.
In 2012 werden in Nederland 16.748 ivf-behandelingen uitgevoerd. In ruim 26 procent van de gevallen leidde zo’n behandeling tot een succesvolle zwangerschap. In de huidige praktijk wordt een embryo, bestaande uit enkele cellen, onder een microscoop beoordeeld op uiterlijke kenmerken. Dit gebeurt drie tot vier keer in drie dagen. Op basis hiervan wordt het ‘beste’ embryo gekozen en in de baarmoeder geplaatst.
Omdat deze methode subjectief is en het uiterlijk van het embryo niet alles zegt over de slagingskans van de zwangerschap, wordt er gezocht naar nieuwe manieren om embryo’s te beoordelen. Klinisch embryoloog Carlijn Vergouw onderzocht of NIR-spectroscopie (infrarode straling) een oplossing biedt. Door het kweekmedium van het embryo (een nabootsing van het lichaamsvocht waarin het embryo kan groeien) te beschijnen met met infrarode straling kan de samenstelling ervan worden bepaald. De veranderingen die het groeiende embryo heeft aangebracht in het kweekmedium worden zo gemeten en vervolgens omgezet in een ‘levensvatbaarheidsscore’, die wordt gerelateerd aan de kans op een succesvolle zwangerschap.
Vergouw gebruikte de NIR-methode bij de beoordeling van meer dan negenhonderd embryo’s. Zij ontdekte dat het gebruik van infrarood echter niet leidt tot een hoger succespercentage. Vergouw hoopt in de toekomst een andere methode te vinden die wel leidt tot hogere succespercentages van ivf-behandelingen.
© Nationale Zorggids